Belföld

Brutális gyilkosság egy budapesti kórházban – téveszmék miatt ölt a beteg

Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés – ezért állítják bíróság elé hamarosan azt a 69 éves férfit a Merényi Gusztáv kórházban történt gyilkosság kapcsán. A Fővárosi Főügyészség pénteken közölte: vádat emeltek az ügyben.

A gyilkosság tavaly október 27-én történt, a 87 éves áldozatot aznap vették fel betegként és abba a kórterembe került, ahová későbbi támadója. A 69 éves férfi – ahogy az ügyészség fogalmaz – téves képzeletei miatt rontott neki körülbelül két órával később, hogy összekerültek. Leszerelte az egyik ágy végéről a fémcsövet és azzal rontott neki az idős embernek.

A sértett a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Sérüléseinek jellege, a sérülések nagy száma és súlyossága az átlagot lényegesen meghaladó szenvedéssel járt együtt.

A vádlottal szemben  kényszergyógykezelés elrendelését indítványozták.

Szintén a Fővárosi Főügyészség emelt vádat a budai idősek otthonában gyilkoló ápoló ellen is néhány héttel ezelőtt. A férfi tavaly nyáron megölt egy beteget és egy másik pácienssel is megpróbált végezni. Őt több emberen, illetve védekezésre képtelen, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt állítják bíróság elé hamarosan.

Mind kiderült, évek óta folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állt, ezt az intézményben nem tudták, és az orvosi alkalmassági vizsgálaton is elhallgatta. 2015 májusában magánéleti problémák miatt inni kezdett, méghozzá rendszeresen, munkaidő után, illetve a szabadnapjain is. Eközben a gyógyszereit tovább szedte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik