Belföld

Erzsébet-tábor: eladják az üdülőket, mert csak

Mivel mindenféle hírek keringtek az Erzsébet-programról, megkérdeztük első körben még november 18-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV), mi várható. Azért fordultunk az MNV-hez, mert akkor már lehetett tudni, hogy decembertől újra hozzájuk kerülnek az Erzsébet-program állami üdülői.

Arra voltunk kíváncsiak, folytatódik-e az Erzsébet-program, minden eleme megmarad-e, ki fogja koordinálni, szervezni, kivitelezni, és hogy mi lesz a már meghirdetett programokkal. Meg arra is, hogy a finanszírozás egyik alapját jelentő Erzsébet-utalványok forgalmazása folytatódik-e jövőre. (Folytatódik, a magasabb adóteherrel.)

Az MNV kérdéseinkkel az Erzsébet-program sajtóirodájához irányított minket.

Marad az Erzsébet-program

Ők válaszukban először is méltatták a programot:

A Kormány kezdeményezésére 2012-ben létrehozott Erzsébet-program az utóbbi két évtized legnagyobb szociális üdültetési programja hazánkban. Az Erzsébet-program fennállásának ideje alatt eddig mintegy 800 000 ember jutott üdülési, pihenési lehetőséghez, a kedvezményezettek száma 2017-re pedig az 1 millió főt is elérheti

Aztán kicsit szidták az EU-t, majd érkezett a megerősítés:

A hazai cafeteria-rendszer átalakítását kikényszerítő brüsszeli döntés ellenére a kormány továbbra is elkötelezett Európa legsikeresebb szociál-turisztikai rendszere, az Erzsébet-program fenntartása mellett.

Végül felidézték, hogy az Országgyűlés 2016. március 30-án fogadta el az Erzsébet-programot érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amelynek értelmében a gyermektáboroztatás feladatait 2016. április 12-e óta az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány látja el.

És hozzátették: a szociális üdültetéssel kapcsolatos feladatok továbbra is a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány illetékességébe tartoznak.

Most is lehet pályázni

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány október 21-én is hirdetett meg pályázatot a 2017-es és 2018-as évre a fogyatékossággal élők és a nyugdíjasok számára, akik november 25-ig jelentkezhettek a www.erzsebetprogram.hu-n.

A nagycsaládosok pedig december 1-30. között indulhatnak az Erzsébet-program nagycsaládosoknak szóló pályázatán. A mostani pályázatok nyertesei a következő két évben; 2017/2018-ban használhatják fel az alapítvány üdülési támogatását előzetes szállásfoglalást követően, a programmal együttműködő szálláshelyen – tudtuk meg. Vagyis a program tényleg megy tovább.

Azt továbbra sem értettük, hogy ha marad a program, akkor miért bocsátották el az Erzsébet-táborok dolgozóit. Vajon azért, mert nincs már szükség a dolgozókra, mert ezek a táborok kiesnek az Erzsébet-programból? De ezekre a kérdéseinkre már nem kaptunk választ, három hét alatt sem.

Eladják az állami üdülőket

Aztán hétfőn az Index megírta hogy az MNV eladja az állami tulajdonban lévő milliárdos értékű üdülőket. Hogy miért, arra volt tippjük, de mi szerettük volna, ha az MNV ad magyarázatot: ha marad a program, akkor miért jó, mi indokolja az eladásokat. Megkérdeztük.

Első körben erre nem kaptunk választ, csak azt tudtuk meg, hogy a december 1-jével az MNV-hez került balatonőszödi, siófoki, balatonvilágosi és nyíregyházi üdülőket bezárt állapotban, a bennük lévő ingóságokkal együtt veszi át az MNV Zrt., a szállodák üzemeltetését nem tervezi, hanem versenyeztetéssel értékesíteni fogják az Erzsébet-programban szereplő állami tulajdonú ingatlanokat, az Elektronikus Aukciós Rendszerén (EAR) keresztül.

És hogy az üdülők értékesítéséig az MNV Zrt. biztosítja az ingatlanok őrzés-védelmét illetve gondnoklását. Visszakérdeztünk még egyszer az okra, vagyis hogy miért van szükség az értékesítésre.

Azért adják le, mert csak

A tervezett értékesítés oka, hogy a kérdéses szállodák tartós állami tulajdonban tartása vagyongazdálkodási szempontból nem indokolt.

Ezt a talányos választ kaptuk. Még kedd reggel visszakérdeztünk, ezen mit értsünk. Pl. azt, hogy túl sokba kerül a szállodák üzemeltetése az államnak, vagy hogy szükség van a szállodák vételárára? Vagy más oka van? De erre a kérdésre már nem reagáltak négyig. Pedig egyébként gyorsan adott válaszokat az MNV.

Ha eladják, hogyhogy szerepelnek a szálláshelyek között?

Azt is firtattuk, hogy miért szerepelnek még mindig (legalábbis kedd reggel még ez volt a helyzet) az Erzsébet-program oldalán mint pályázható szálláshelyek a bezárt, és eladásra kerülő állami üdülők.

12-12-erzsebet-szallodak

Illetve ugyanígy miért vannak fent még az Erzsébet Szállodák oldalán, mint pályázható szálláshelyek.

12-13-erszebet-szallodak_1

Az MNV megint az Erzsébet-programhoz irányított minket. Onnan azonban nem érkezett válasz. Viszont kedd délutánra a bezárt szállodákat törölték az oldalakról. Így az Erzsébet Szállodák oldala most éppen tök üres, eltűnt a menüsor is:

erzsbeberszallures

Érdekesség – Hunguest jeligére

Az Erzsébet Szállodák tulajdonosa az Erzsébet Üzemeltető Kft. volt. (De ugye tudjuk, hogy december 1. óta már újra az MNV a tulajdonos.) Az e-cegjegyzek szerint az Erzsébet Üzemeltető Kft. tulajdonosa az Erzsébet Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság, akinek a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa. A Hunguest Zrt. pedig a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdona.

Mindezt azért találtuk érdekesnek, mert mint nemrégiben írtuk, Mészáros Lőrinc körének érdekeltségébe kerültek a Hunguest-szállodák.

Kíváncsiak voltunk, hogy a két Hunguest cégnek, a vagyonkezelőnek, és a hotelüzemeltetőnek mi köze van egymáshoz. A cégjegyzékben nem találtunk erre utaló nyomot, így őket kérdeztük.

Válasz a Hunguest Hotel Zrt.-től érkezett. Azt írták, hogy a Hunguest Hotels Zrt-nek megalakulása óta, különböző arányokban résztulajdonosa volt a Hunguest Vagyonkezelő Zrt.

2016. szeptember 1. óta azonban nem tartoznak egy cégcsoporthoz, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt-nek nincs tulajdoni hányada a Hunguest Hotels Zrt-ben. A szállodaláncot üzemeltető Zrt.-nél ezután, az október 13-i közgyűlésen választották meg az új igazgatóságot, amelynek tagjai mint a Válasz.hu írta, Mészáros Lőrinc, és Tiborcz István lekötelezettjei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik