Belföld
Zánka, 2012. augusztus 30.
A zánkai Új nemzedék központ átadott felújított fõépülete, az elõtérben Németh János keramikus mûvész Neptun címû szobra 2012. augusztus 30-án. A fõépület felújításának célja az volt, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek a magas színvonalú oktatáshoz és gyakorlati képzésekhez. A munkálatok négy hónapig tartottak.
MTI Fotó: Nagy Lajos

Egyházi kézbe került a zánkai tábor, a szocialisták ingatlan-mutyiról beszélnek

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 08:35

Korábban a témában:

Egyházi kézbe került az állami ifjúsági táboroztatás. A döntés márciusban született és szeptemberben élesedett, a szocialisták ingatlanmutyiról beszélnek, írja az ATV.

A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontja, a jövő évi költségvetés 5,3 milliárd forintot biztosít ifjúsági táboroztatásra.

Márciusban a kormány elvette a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól a gyermek és ifjúsági táborok költségvetési forrásokból zajló szervezését és lebonyolítását.

A gyerektábor tulajdonjoga már az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Közalapítványt illeti. A parlament két hónap alatt ruházta át a tulajdonjogokat az alapítványra úgy, hogy sajtóértesülések szerint akkor állítólag még nem is volt közhasznú, ami viszont előfeltétele lett volna az ügylet ingyenességének.

Az alapítványt a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. hozta létre 2012-ben, ám idén januárban az alapítói jogok a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz kerültek. Ennek főigazgatója az a Kothencz János, akinek politikai pályája a Fideszben kezdődött és ért véget.

Kothencz korábban azt mondta, a vagyongazdálkodáshoz és az ügyviteli tevékenységhez nekik nincs közük, az alapítvány vagyonáért a kuratórium felel. A kuratórium tagjainak kiválasztása és fizetésének megállapítása viszont az alapítóé, és az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kuratóriumában több kormánypárti, vagy ahhoz köthető személy is felbukkan, írja a lap. Az alelnök például: Deutsch-Für Ágnes Sarolta, Deutsch Tamás második felesége. 

A téma márciusi parlamenti vitájában Lukács Zoltán (MSZP) azt mondta:

A Zánkai Ifjúsági Központ utódjaként működő Új Nemzedék Központ több milliárd forinttal nem tud elszámolni. Az Erzsébet-program a közvagyon, a közpénz magánvagyonná történő transzferálásáról szól, és úgy van fölépítve egy rendkívül bonyolult cég és alapítványrendszerben, hogy a lehető legnehezebb legyen követni a pénzek és az ingatlanok mozgását.

Azt ATV-nek hozzátette, egy éve próbál adatokat kikérni, de semmi érdemi információt nem kapott eddig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.