Belföld

Nem jársz szülőire? Elvehetik a gyereked!

A TASZ szerint komoly családi tragédiákat okoz a fideszes törvényjavaslat megszavazása.

Jövő héten dönt a parlament a gyermekvédelmi törvény szigorításáról. Mint korábban megírtuk, a jövőben egy elmulasztott szülői értekezlet vagy elmaradó védőnői konzultáció miatt akár el is szakíthatják a gyerekeket családjuktól. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt kéri, mindenki küldjön levelet képviselőjének, hogy ne szavazza meg a benyújtott módosítást, amely alkalmatlan a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, de tömegesen szakíthat szét családokat, indokolatlanul.

Noha számos szakmai szervezet bírálta a tervezetet, azt mégis elfogadta a szakbizottság, így eredeti formájában kerül zárószavazásra. Ha elfogadják, több gondot okoz, mint ahányat megold. Selmeczi Gabriella és Horváth László kormánypárti képviselők előterjesztése értelmében ugyanis kötelezővé válna a területi védőnői szolgáltatás igénybevétele, azt nem lehetne visszautasítani és már azon az alapon el lehetne szakítani a gyermekeket családjuktól, hogy a szülők megtagadják az együttműködést a védőnővel, a gyerekorvossal, a háziorvossal, a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával.

Semmi akadálya nem lesz így annak, hogy ha például egy várandós anyuka késve jut el a terhesgondozásra, vagy ha a szülők nem jelentek meg egy szülői értekezleten, a védőnő vagy az iskola ezeket az együttműködés megtagadásának minősítse. Ha pedig annak minősíti, a hatóság akár a gyerekek elszakításáról is dönthet. Jól működő családok szakadhatnának szét tehát akár egy-egy kimaradt szülői értekezlet vagy orvosi vizsgálat miatt.

Az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott tragikus esetek a gyermekvédelmi rendszer hibás működését is mutatják. A szóban forgó törvényjavaslat azonban látszatintézkedés: az nem alkalmas a súlyos tragédiák megelőzésére. Ugyanakkor azzal a veszéllyel járhat, hogy az olyan, gondos és szerető szülőket is hatósági eljárásnak teszik ki, akik kihagytak egy-egy szülői értekezletet, vagy orvosi vizsgálatot.

Ezt mondta Asbóth Márton, a TASZ jogásza, aki szerint az utolsó pillanatban kérik a képviselőket, ne támogassák a szülőket indokolatlanul fenyegető törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik