Belföld

Bőnyi rendőrgyilkosság – szerepelt a házkutatási határozatban, hogy gépfegyver lehet a házban

Szerepelt a rendőrgyilkosság gyanúsított férfit házának átkutatásáról szóló határozatban, hogy gépfegyver is lehet a bőnyi házban, így indokolt lett volna a különleges eljárás – írja a hvg.hu. A dokumentumokból kiderül továbbá, hogy a reggeli rendőri intézkedésnek nem csupán Gy. István volt a célpontja. Előre tervezett házkutatásról lévén szó, az NNI nyomozóinak értesíteniük a terrorelhárítást, mégsem tették, de még a helyszínen is lett volna lehetőség arra, hogy időben riasszák a TEK-et, az idős férfi ugyanis először nem akarta beengedni a kiérkező rendőröket.

A lap arról is ír, hogy a sérült rendőrt fél órán át nem tudták kihozni a házból, hiába volt odabent a sérült rendőrön kívül még hat ember – három tűzszerész, három nyomozó, és legtöbbjüknél szolgálati fegyver. Hogy miért, arra a rendőrségi vizsgálat fog fényt deríteni. Ám mire a TEK műveleti egysége megérkezett, a helyszínen már több rendőr volt, mint a házkutatásra érkezett hét – valójában legalább kétszer annyian. Hasonló esetben bevett módszer, hogy fedezeti tűzzel megpróbálják, amennyire csak lehet, visszaszorítani a fegyveres bűnözőt, a sebesültet pedig kihozzák a tűzvonalból, hogy ellátását meg lehessen kezdeni. Arra, hogy ez most miért nem történt meg, szintén a rendőrségi vizsgálat fog választ adni.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus támadás október 26-án a reggeli órákban reggel történt Bőnyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei házkutatást akartak tartani a támadó otthonában, ám a 76 éves férfi még azelőtt tüzet nyitott, hogy bejutottak volna hozzá. Öt-hat lövést adott le egy gépfegyverből és fejbe lőtte a 46 éves nyomozót, aki azonnal meghalt. A hivatalos tájékoztatás szerint sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudták volna megmenteni. A rendőrök szintén fegyvert rántottak, az idős támadót hasba lőtték. A férfi ezután – ahogy azt fent is írtuk – elbarikádozta magát az otthonában, a TEK pedig elindult a helyszínre. Tárgyalni próbáltak vele, de a férfi azt mondta, bárki is megy a közelébe, azt kivégzi. Hallani lehetett, hogy egyre rosszabbul van, így végül rajtaütöttek. A lövöldözőt kórházba vitték, ahol műtéten esett át.

Másnap elrendelték az előzetes letartóztatását a kórházban, majd mentőautóba tették.

Bõny, 2016. október 26. Rendõri készültség 2016. október 26-án Bõny fõutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A támadás áldozata egy 46 éves rendőr, Pálvölgyi Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, aki 25 évig szolgált rendőrként.

A tettesről az ügyészség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közös sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy 76 éves, polgári személy. De köztudott, hogy ház, ahol a lövöldözés történt,  a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A militáns szervezetről tavaly írtunk, miután toborzó videóval buzdították az embereket: ha kell, fegyverrel is szálljanak szembe az országba érkező menekültekkel. A feltételezett elkövető a szervezet vezetője, Gy. István. Azt a településen mindenki tudta, hogy neonáci nézeteket vall.

A férfi ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, védence azt állítja, véletlenül sült el a fegyvere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik