Belföld

Valahogy pont a miniszter régi ismerőse kapja az állami felszámolások felét

seszták miklós (Array)
seszták miklós (Array)

Börcsök Sándor tönkrement cégek felszámolásával foglalkozik. Ezzel elvileg csak államilag kiválasztott cégek szűk köre foglalkozhat, közöttük több olyan is van, amelyekhez Börcsöknek közvetlen vagy közvetett kapcsolata van, írja a Direkt36.

Nem is megy rosszul a középkorú vállalkozó cégének, az állami felszámolócégnél ő kapja a legtöbb megbízást, az állami vagyonfelszámolások 41 százalékát ők végzik, csak két példa: Köki Terminál, Tarsoly Csaba cégei.

A Direkt36 kutatásaiból az derült ki,

hogy Börcsök régi ismerőse a felszámolási területért felelős miniszternek, Seszták Miklósnak.

Azt egyikük sem tagadta, hogy ismerik egymást, azt viszont mindketten elmondták, Börcsök cégének nem azért megy ilyen jól, mert ők régi ismerősök. 2008-ban már volt közös ügyletük, az is biztos, hogy Börcsök igénybe vette Seszták ügyvédi segítségét.

A felszámolóbiztos cége, az Economix korábban egy olyan kisvárdai ingatlanhasznosítótól bérelt irodát “szívességi használatra”, vagyis ingyen, amelynek résztulajdonosa Seszták felesége.

Ezt mindketten a véletlen számlájára írták, kapcsolatukat szigorúan szakmainak ítélik. 

Az Economix 2009-ben nyerte el a Balaton Húsipari Kft. felszámolását, amit később előbb egy bank vett meg, amely 2011-ben továbbértékesítette azt Felcsút polgármesterének, Mészáros Lőrincnek. A felszámoló 2009-ben még 1,6 milliárdért hirdette az üzemet, 2010-ben a kikiáltási ár 470 millióra esett. Börcsök a Hvg.hu-nak a gazdasági válsággal magyarázta az árzuhanást.

Börcsök igazán látványos megerősödése azonban 2014-ben kezdődött. Ekkor zajlott le az a kormányzati pályázat, amely során újraosztották a felszámolói jogosultságokat.

Az állami felszámolócég tavaly nyár óta alkalmazza Börcsököt.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft.-t még 2012-ben hozta létre a kormány, jelenleg 49 felszámolásba kezdtek bele, a felszámolás alatt álló cégek vagyona összesen 262 milliárd forint.

Az NRN-nél dolgozó tizenhárom felszámoló közül Börcsök pozíciója a legerősebb. “Stratégiailag kiemelt ő maga is” – mondta róla egy felszámolócég tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik