Belföld
seszták miklós (Array)

Valahogy pont a miniszter régi ismerőse kapja az állami felszámolások felét

24.hu
24.hu

2016. 10. 20. 07:23

Korábban a témában:

Börcsök Sándor tönkrement cégek felszámolásával foglalkozik. Ezzel elvileg csak államilag kiválasztott cégek szűk köre foglalkozhat, közöttük több olyan is van, amelyekhez Börcsöknek közvetlen vagy közvetett kapcsolata van, írja a Direkt36.

Nem is megy rosszul a középkorú vállalkozó cégének, az állami felszámolócégnél ő kapja a legtöbb megbízást, az állami vagyonfelszámolások 41 százalékát ők végzik, csak két példa: Köki Terminál, Tarsoly Csaba cégei.

A Direkt36 kutatásaiból az derült ki,

hogy Börcsök régi ismerőse a felszámolási területért felelős miniszternek, Seszták Miklósnak.

Azt egyikük sem tagadta, hogy ismerik egymást, azt viszont mindketten elmondták, Börcsök cégének nem azért megy ilyen jól, mert ők régi ismerősök. 2008-ban már volt közös ügyletük, az is biztos, hogy Börcsök igénybe vette Seszták ügyvédi segítségét.

A felszámolóbiztos cége, az Economix korábban egy olyan kisvárdai ingatlanhasznosítótól bérelt irodát “szívességi használatra”, vagyis ingyen, amelynek résztulajdonosa Seszták felesége.

Ezt mindketten a véletlen számlájára írták, kapcsolatukat szigorúan szakmainak ítélik. 

Az Economix 2009-ben nyerte el a Balaton Húsipari Kft. felszámolását, amit később előbb egy bank vett meg, amely 2011-ben továbbértékesítette azt Felcsút polgármesterének, Mészáros Lőrincnek. A felszámoló 2009-ben még 1,6 milliárdért hirdette az üzemet, 2010-ben a kikiáltási ár 470 millióra esett. Börcsök a Hvg.hu-nak a gazdasági válsággal magyarázta az árzuhanást.

Börcsök igazán látványos megerősödése azonban 2014-ben kezdődött. Ekkor zajlott le az a kormányzati pályázat, amely során újraosztották a felszámolói jogosultságokat.

Az állami felszámolócég tavaly nyár óta alkalmazza Börcsököt.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft.-t még 2012-ben hozta létre a kormány, jelenleg 49 felszámolásba kezdtek bele, a felszámolás alatt álló cégek vagyona összesen 262 milliárd forint.

Az NRN-nél dolgozó tizenhárom felszámoló közül Börcsök pozíciója a legerősebb. “Stratégiailag kiemelt ő maga is” – mondta róla egy felszámolócég tulajdonosa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.