Belföld

Ajándékokat akart venni, ezért baltával ölt a tini – 15 évet kapott

Másodfokon is döntött a bíróság annak a fiatalnak az ügyében, aki fejszével megölt egy idős embert 2014-ben Gyarmaton, hogy megszerezze a pénzét. Az ügyet a Győri Ítélőtábla tárgyalta és 15 évet szabott ki, méghozzá fiatalkorúak börtönében. Ezzel súlyosbította a Győri Törvényszék korábbi, 12 éves büntetését.

A jelenleg 19 éves vádlott karácsony közeledtével döntött úgy, hogy pénzt szerez ajándékokra. 2014. december 20-án Szanyról Gyarmatra utazott, ahol korábban sok időt töltött nagymamájánál. A faluban sétálgatott,  ekkor figyelt fel a szépen gondozott családi házra. Bement a nyitott kerítésajtón és felvette a csuklyát, amit korábban maga készített. Először a kazánház felé vette az irányt, majd a nyári konyhába ment. Ott elvett egy zseblámpát, egy kést, majd némi üdítőt, amit meg is ivott helyben. Hideg volt, ezért begyújtott a kazánba. A melegedő radiátorokra ébredt fel a házban lakó asszony. Lement, és látta, hogy valaki lent ül az alagsorban. A nő bezárkózott a kamrába és azt kiabálta, hogy értesítette a rendőrséget. A fiú ezután elment.

Másnap a kamasz ismét Gyarmatra utazott. Ekkor is nála volt a csuklya, illetve egy töltetlen riasztófegyver, valamint a nagymamája garázsában talált egy fejszenyelet, amit elrejtett a kabátja alá. Visszament a kiszemelt házhoz,  és kinyitotta a kaput a belül zsinórra akasztott kulccsal. A család 7 óra körül ébredt, amikor az idős férj kiment, kinyitotta a kaput, megetette az állatokat, és lement az pincébe. Észrevette az idegent, odament hozzá és megragadta a karját. A fiatal ekkor a fejszével egyszer megütötte tarkó-nyakszirt tájékon, majd az arcán. Az idős ember hanyatt esett, a tinédzser pedig elhajította a fejszét és egy baltát vett a kezébe, amelynek fokával többször lesújtott áldozata fejére. Ezután a nappaliba ment.

A vádlott a jobb kezében a fejszenyelet, balban pedig a riasztópisztolyt tartotta, így követelte a férfi feleségétől, hogy adjon neki pénzt vagy ékszereket. Azt mondta,

 „ha nem adsz pénzt vagy ékszereket, agyonlőlek!”

Az asszony segítségért kiáltott, az üvöltözésre kijött a másik szobából a pár fia, aki az édesanyjával együtt a hálószobába menekült. Belülről nyomták az ajtót, a fiú pedig követelte, hogy menjenek vissza a nappaliba, különben lelövi őket az ajtón keresztül. A nő azt mondta neki, hogy fia kiugrott az ablakon és a rendőrségre rohant. Ezután a kamasz kitépte a telefon csatlakozóját, eldobta az udvaron a fejszenyelet majd elment.

A családfő az arc és az agykoponyai részen szenvedett különféle sérüléseket. Halála koponyasérülés következtében létrejött agyi, agytörzsi zúzódás folyományaként keringés- és légzésbénulás miatt állt be.

A fentiek alapján a fiút nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, kétrendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete, egyrendbeli lopás vétségében találták bűnösnek. Az ügyész és a vádlott is fellebbezett, így került az ügy a táblára.

A “bűncselekmények gátlástalan volta, a bűnösségi körülmények, a társadalomban kiváltott közfelháborodás, és a 80 éves sértett sérelmére elkövetés együttes értékeléséből az ítélőtábla arra a következtetésre jutott, hogy az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés nem áll arányban az elkövetett bűncselekményekkel és a vádlott fokozott társadalomra veszélyességével” ezért súlyosbította a büntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik