Belföld

Néhány nagyon fontos kérdésre még mindig nem válaszolt senki a robbantással kapcsolatban

A Nemzetbiztonsági Bizottság hétfői ülésén is felmerült az a kritika, hogy a rendőrség miért nem közölt semmit a robbantás után 20 órán keresztül. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke gyakorlatilag azt mondta, hogy Magyarország felfokozott idegállapotban várja a népszavazást, így nagyon nem tett jót, hogy semmit nem lehetett tudni vasárnap estig.

Aztán a rendőrség vasárnap tartott egy sajtótájékoztatót, ahol sok kérdést megválaszoltak. De sokat nem. Összeszedtük, mik azok, amiket még mindig nem tudunk a robbantásról, pedig kellene.

Miért értek ki ennyire gyorsan a rendőrök?

A bomba 22:36-kor robbant, a földön fekvő sérült rendőrök mellett már körülbelül három perccel ezután civil ruhás rendőrök térdeltek. Az egyik szemben lakó szemtanú azt mondta, hallotta a robbanást, kinézett az ablakon, majd lement az utcára megnézni, mi történt. Mire leért, már egyenruhások próbálták meg a kocsmákból odatolongó tömeget kordában tartani.

Erre egyébként vannak magyarázatok: az egyik, hogy több nagy biztosítást igénylő esemény volt a városban, ezért sok volt a készenlétben álló rendőr. Az egyik ilyen az UTE-Fradi meccs volt.

Ráadásul a sérült rendőrpár férfitagja rádión szólt be a többieknek segítségért, így kikerülték a szokásos diszpécserhálózatot, a rendőrök pedig előbb tudhattak arról, hogy valaki megsérült. A hangfelvételt nyilvánosságra hozták, amiből kiderül, hogy a rendőrök számára is egyértelmű volt, hogy egy kollégájuk sérült meg. Ezért is siethettek ennyire.

[central_CentralTagComponentWidget title=”Robbanás Budapesten” tag_select=”-1″ tag_id=”155903″ category_id=”” item_limit=”5″ hide_lead=”true” show_image=”true”]

Miért nem volt ott a TEK?

Elég feltűnő volt a Terrorelhárítási Központ távolléte a robbanás után. A TEK-esek ugyan kiértek valamikor, de a vizsgálatot eleve a Katasztrófavédelem kezdte el (ami nem szokatlan, hiszen eleinte gázrobbanástól tartottak), és a Készenléti Rendőrség furgonjai is előbb értek oda, mint a terrorelhárítók. Nem is sokáig voltak ott, reggelre nyoma sem volt a TEK-es autóknak, pedig másnap délutánig zárva volt a helyszín.

Galéria
Forrás: police.hu

Ez ezért is különös, mert másnap már az volt a hatósági vélemény, hogy a rendőrök ellen elkövetett robbantás is terrorizmus, sőt, Kósa Lajos azt mondta, hogy minden robbantás terrorizmus. A TEK-nek pedig, ugye, ezt kellene elhárítania.

Miért nem kezdték el azonnal a hajszát?

Az volt a legfurcsább, hogy milyen lassan kérték a lakosság segítségét. Egyébként eleve nagyon furcsa, hogy a robbantót nem kapták el nem sokkal a robbantás után. Hiába jöttek olyan hírek, hogy mennyire profin helyezte el a bombát, a kamerák felvették őt és a robbantást is. Pedig az egyetlen olyan épület elé rakta le a csomagot, amelyen nem voltak térfigyelő kamerák.

A rendőrség személyleírást először 20 órával az események után adott az elkövetőről, akkor is csak annyit mondtak, hogy 20-25 év közötti, 170 centi magas, fehér tornacipőt viselő, kék farmerkabátos férfi világos horgászkalapban. A videón valóban horgászkalap van a férfin, aki a csomagot lerakja. De a kiadott képen, amivel azonosítani szeretnék, már nem. Ha az elkövető sapkát váltott, azt a rendőrség miért nem közölte?

Őt keresik.
Őt keresik.

És miért tartott ilyen sokáig elkérni a videófelvételeket?

A robbanás este fél 11-kor történt, a rendőrség másnap reggel kért segítséget a lakosságtól, pedig azt fél óra alatt tudhatták, hogy nem gázrobbanás volt. Mégis másnap négy órakor adták ki azt a közleményt, amelyben kérik, hogy mindenki tartsa meg a biztonsági kamerák felvételeit.

Amikor pár héttel ezelőtt egy férfi késelni kezdett a Rákóczi úton, két óra alatt elkapták. Most pedig hiába volt ott a rendőrség két perc alatt, a tettes köddé vált. Két napba telt, mire kiadták a fényképet, hogy kit is keresnek. Ráadásul, a robbantás utáni órákban a rendőrök minden lakásba bekopogtattak a környéken, de egyszerűen vagy nem tudtak meg semmit, vagy nem mondtak semmit semmiről.

Pontosan mi a helyzet a videóval?

A robbantásról készült felvételeket csak hétfő délután mutatta be a rendőrség. A Nemzetbiztonsági Bizottság ülése után Kósa Lajos még arról beszélt, amikor megkérdezték tőle, felismerhető-e az elkövető a felvételen, hogy “nem tudni, létezik-e ilyen”. Ráadásul az azonosításra kiadott kép látványosan egy másik videóból származik, mint amit most közzétettek.

Pontosan kit támadtak?

Az szinte biztos, hogy a bombát távirányítással robbantották fel, csak azt nem tudni, kit akartak vele támadni. A rendőrség a vasárnap esti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem az egyik járőr volt a célpont, de a megfogalmazás nem volt tökéletesen egyértelmű. Papp Károly országos rendőrfőkapitány szavaiból arra lehetett következtetni, hogy általában rendőröket akartak megtámadni. Azonban, ha valaki általában akart rendőröket támadni, lehet, hogy terrorizmusról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik