Belföld

Robbanás Budapesten: “A dzsihádista háttér kevéssé valószínűsíthető”

A nemzetbiztonsági és rendészeti bizottság hétfő reggel tartott ülést a Képviselőházban, ahol az elnök súlyos kommunikációs hibának nevezte, hogy húsz óra telt el, amíg a rendőrség érdemben tájékoztatta a magyar lakosságot a szombat késő esti budapesti robbantásról.

Molnár Zsolt azt mondta,

a népszavazás előtt, az európai terrorfenyegetettség idején a magyar lakosság sokkal érzékenyebb, ezért lett volna fontos a gyors tájékoztatás.

Ő is kijelentette, minden kétséget kizáróan, célzottan a rendőrök életének kioltása volt a cél, azt viszont nem árulta el, hogy miből jöttek erre rá.

Az indítékokat keresi a rendőrség, de az ideológiai, dzsihádista háttér az kevéssé valószínűsíthető,

mondta Molnár.

Kósa Lajos a rendészeti bizottság elnöke arról beszélt, hogy a számos interneten keringő feltételezésnek nincs semmiféle valós alapja, ezért arra kérte az embereket, hogy nagy figyelemmel olvassák az összes találgatást, főleg a politikai tartalmúakat. Kósa hozzátette: ha most valamelyik terrorszervezet jelentkezne, hogy ő követte el, abból sem következne, hogy megvan a motiváció, mert az lehetne elterelés, szándékos félrevezetés.

Nem tudjuk a motivációt, semmit nem lehet kizárni

– mondta.

Kósa Lajos megköszönte a rendőrségnek a “példátlanul gyors és szakszerű fellépésért”, és azoknak az embereknek, akik nem szaladtak el a helyszínről, hanem felelősen viselkedve segítették a rendőrség munkáját, sőt volt olyan, aki a sebesülteknek segített.

Vadai Ágnes (DK), a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja az ülést követően azt hangsúlyozta: az állampolgárok segítsége is fontos ahhoz, hogy minél hamarabb megkerüljön a robbantás elkövetője, ami mindenki közös érdeke. A hatóságok sok információval rendelkeznek, de még nem elegendővel.

A DK-s politikus megerősítette, hogy a bűncselekmény semmilyen verzióját nem lehet kizárni, keresik az elkövető motivációját.

Vadai Ágnes szerint magas fokon jár a gyűlöletkampány az országban, ezért kiemelte, hogy a rendőrségnek gyorsabban kellett volna reagálnia a történtekre, a felfokozott hangulatban ugyanis szükséges a nyugtató típusú tájékoztatás. Azt mondta, egy ilyen eseményből a különböző szemtanúk mást és mást érzékelnek, ezért fontos az információk ellenőrzése.

A DK-s politikus mindenkitől azt kérte, hogy legyen óvatos, amikor a bűncselekményről beszél.

Szél Bernadett (LMP) nemzetbiztonsági bizottság tagja hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen nem kaptak jelzést dzsihadista szálról, egyelőre azonban nagy erőkkel tart a nyomozás. Lényeges kérdésnek nevezte, hogy a támadás személyesen a járőrpáros tagjai ellen irányult-e vagy szimbolikus volt.

Az LMP-s politikus szintén kiemelte az állampolgárok együttműködésének fontosságát, és ő is hiányosnak tartotta a lakosság tájékoztatását, megjegyezve: a rossz kommunikáció találgatásoknak, “fantáziáknak” ad teret.

 

(mti, 444)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik