Belföld
Budapest, 2016. szeptember 25.
Papp Károly altábornagy országos rendõrfõkapitány (b) és Keresztes Imre fõügyész, a Központi Nyomozó Fõügyészség vezetõje a Teréz körúton szeptember 24-én késõ este történt robbantásról tartott sajtótájékoztatón az Országos Rendõr-fõkapitányság Teve utcai székházában 2016. szeptember 25-én. A Teréz körút 2-4. házszámnál, az egyik földszinti üzlethelyiségnél történt robbantás célpontjai a rendõrjárõrök voltak. A házi készítésû, repeszképzõ anyagokkal kombinált robbanószerkezet súlyosan megsebesített két rendõrt.
MTI Fotó: Marjai János

Budapesti robbantás: a rendőröket akarták kivégezni

24.hu
24.hu

2016. 09. 25. 18:36

Korábban a témában:

Az egész napos találgatások után végre megszólalt a rendőrség a szombat esti, Teréz körúton történt robbanással kapcsolatban. A 18 óra 30 percre meghirdetett sajtótájékoztató elején hangfelvételeket játszottak be, melyen a sérült férfi rendőr segítségkérése hallatszott.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról számolt be, a szükséges műtéteket elvégezték kollégáin, állapotuk stabil.

Mint fogalmazott, a robbanószerkezet házi készítésű volt, mást erről nem kívánt közölni.

Az elkövető körülbelül 170 centiméter magas, 20-25 éves, világos színű horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék színű nadrágot viselt.

A rendőreimet ki akarták végezni

– fogalmazott Papp Károly, majd azt üzente, meg fogják találni az elkövetőt, aki ellen hajtóvadászatot adtak ki még tegnap este.

Budapest, 2016. szeptember 25.
Papp Károly altábornagy, országos rendõrfõkapitány távozik a Teréz körúton szeptember 24-én késõ este történt robbantásról tartott sajtótájékoztatóról, az Országos Rendõr-fõkapitányság Teve utcai székházában 2016. szeptember 25-én. A Teréz körút 2-4. házszámnál, az egyik földszinti üzlethelyiségnél történt robbantás célpontjai a rendõrjárõrök voltak. A házi készítésû, repeszképzõ anyagokkal kombinált robbanószerkezet súlyosan megsebesített két rendõrt.
MTI Fotó: Marjai János
Fotó: MTI

A rendőrfőkapitány bejelentette, tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

A sajtótájékoztató kezdetéig 145 kamera felvételeit foglalták le és a Tibeknél elkezdték azok elemzését. Elrendelték a robbanóanyagok ellenőrzését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a vonatokon is.

Papp Károly újságírói kérdésre elmondta, a megsérült rendőrök nem küldésre mentek, járőri szolgálatot végeztek. Másfél éve járőröznek ezen a szakaszon.

Robbanás rázta meg a körutat

Ahogy arról beszámoltunk, nem sokkal fél 11 után történt a detonáció a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben. Az első értesülések szerint egy üzlethelyiségben volt robbanás, a későbbi meg nem erősített információk azonban már arról szóltak, hogy bolton kívül, a kirakatnál történt a detonáció.

Több videó készült a helyszínen, kollégánk is bejelentkezett a körútról:

Két sérült rendőr, jelentős készültség, káosz és találgatások

A katasztrófavédelem rövid időn belül arról tájékoztatott, hogy két embert vittek el a helyszínről, illetve, hogy megindították a tűzvizsgálatot. A helyszínen már akkor azt beszélték, hogy rendőrök sérültek meg, ezt később az Országos Rendőr-főkapitányság meg is erősítette, mint írták, két gyalogos járőrt kellett kórházba vinni.

Állapotukról nem adtak információt, de már akkor tudni lehetett, hogy életveszélyben ugyan nincsenek, de állapotuk súlyos. Úgy értesültünk, egy  rendőrnő a fején, kollégája pedig a felsőtestén sebesült meg. A Bors vasárnap délután arról írt, hogy előbbi sérült mindössze 23 éves.

Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek de még terrorelhárítók is.

24.hu / Neményi Márton

A kezdeti hírek még arról szóltak, hogy gázrobbanás történhetett, ám később már azt lehetett hallani a helyszínen – és a jelentős rendőri készültség is arra engedett következtetni – hogy valaki szándékosan robbantott.

A bulinegyed megbénult a közlekedésével együtt, a közeli hotelek vendégei nem mehettek vissza szállásaikra, az érintett ház lakóinak el kellett hagyniuk az épületet, ahogy a környező vendéglátó egységekből is kiterelték az embereket.

Budapest, 2016. szeptember 25.
Rendõri kordon 2016. szeptember 25-én a fõvárosi Király utca és a Teréz körút keresztezõdéséhez közel, ahol ismeretlen eredetû robbanás történt 24-én késõ este az egyik földszinti üzlethelyiségben. Az elsõdleges információk szerint két ember megsérült, a mentõk kórházba szállították õket. A rendõrség körbezárta a környéket, vizsgálják a robbanás körülményeit.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Később egyenruhások sorra járták ezeket a helyeket. Akkor azt az információt kapunk, hogy kamerafelvételeket foglalnak le, ugyanis keresnek valakit, vagy valakiket a robbanással kapcsolatban. Ezeknek videóknak az elemzése gőzerővel folyt, folyik vasérnap is, erről részleteket itt talál.

Rendőrök dolgoztak az érintett területen, minden apró nyomot rögzítettek, úgy tudjuk, még az elhajított csikkeket is „bezacskózták”, többfelé helyszínelőket lehet, lehetett látni.

Budapest, 2016. szeptember 25.
Bûnügyi helyszínelõk dolgoznak 2016. szeptember 25-én Budapesten a Teréz körúton, ahol ismeretlen eredetû robbanás történt 24-én késõ este az egyik földszinti üzlethelyiségnél, a Király utcai keresztezõdés közelében. A robbanásban két rendõrjárõr súlyosan megsérült.
MTI Fotó: Lakatos Péter
MTI Fotó: Lakatos Péter

Napközben szakértők szólaltak meg, Gyarmati István délelőtt arról beszélt, hogy egyelőre minden csak spekuláció, ugyanakkor az eset több furcsaságára is kitért, míg Ladocsi Attila, igazságügyi tűzszerész pedig azt közölte, hogy biztosan nem gázrobbanás történt. Nyilatkozataikról bővebben itt és itt olvashat.

Munkatársunk vasárnap több környékbelivel is beszélt, mit láttak, halottak a helyszínen:

Ellentmondásos információk

Arról, hogy mi történt a körúton, már a reggeli órákban kerestük a rendőrséget. Választ nem kaptunk, ugyanakkor néhány hírportál arról cikkezett, hogy a Készenléti Rendőrségtől azt a tájékoztatást kapták, hogy több ember sérelmére elkövetett emberölés miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen. A rendőrségi kommunikáció innentől kezdve lényegében leállt annak ellenére, hogy sok kérdés lógott a levegőben, például, hogyan lehet emberölés miatt nyomozni, ha nincsenek áldozatok. Mindössze annyit közöltek, hogy a két korábbi közleményükön, felhívásukon túl, miszerint vizsgálják a körülményeket és szemtanúkat keresnek, nem mondtak és nem is mondanak többet, noha nem is cáfolták a megjelent információkat. A hivatalos tájékoztatás hiányának dacára már akkor sejthető volt, hogy valóban büntetőeljárás indult, de több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt.

Délután újabb felhívást adtak ki, amelyben azt kérik, hogy azok, akik Budapest teljes közigazgatási területén térfigyelő kamerát üzemeltetnek, őrizzék meg felvételeiket 30 napig, azaz október 24-ig.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.