Belföld

Emberölésért és szexuális erőszakért kapott életfogytiglant

M. Endre Sándort előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és további nyolc erőszakos cselekmény, köztük 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt – halmazati büntetésként – ítélték életfogytiglanra. A vádlott leghamarabb 35 év után bocsátható feltételes szabadságra. A törvényszék emellett megszüntette a vádlottnak négy kiskorú gyermeke feletti szülői felügyeleti jogát.

A vádirat szerint a férfi egyedül gondoskodott több kiskorú gyermekéről. Az akkor 16 éves V. N. sértettel 2008-ban ismerkedett meg, két gyermekük született. A férfi erőszakossága miatt a viszonyuk 2014-től megromlott, és a nő a gyermekeivel az anyjához költözött Konyárra.

A férfi könyörgésére később újra összeköltöztek, de a veszekedések rendszeressé váltak közöttük. A vádlott már naponta bántalmazta élettársát, azzal is megfenyegette, hogy megöli. Ekkor a nő ismét visszaköltözött az anyjához.

A vádlott 2015. március 11-én megtudta, hogy volt élettársa és húga vonattal Derecskére ment. Felvette kiskorú fiát az autójába Konyáron, magához vett egy 17 centis pengéjű konyhakést és ő is odament. A vasútállomás közelében a nőt és kislányt a késsel arra kényszerítette, hogy beszálljanak a kocsijába.

Ezután egy bozótos területig hajtott, és a két kiskorú előtt megerőszakolta volt élettársát, majd a kislányt is. M. Endre Sándor ezután összeszurkálta a nőt, a gyerekeket pedig felszólította, hogy menjenek vissza a derecskei vasútállomásra és utazzanak haza.

A férfi az erősen vérző nővel egy-két órán át autózott, majd este Pocsajban, a rendőrőrsön feladta magát. A sértett azonban addigra meghalt.

Balláné Szentpáli Edit tanácselnök az ítélet szóbeli indokolásában elmondta: a vádlott és a sértett kapcsolatát a “se veled, se nélküled” állapot jellemezte. Bár a férfi tagadta, hogy tervezte volna a nő életének kioltását, a bíróság az előre kitervelt elkövetést bizonyítottnak találta.

A törvényszék az erőszakos szexuális cselekmények elkövetését is megállapította annak ellenére, hogy a vádlott ezeket ugyancsak tagadta. A bíróság elfogadta a pszichológus szakértő azon megállapítását, hogy a szexuális erőszakkal volt teljes a férfi bosszúja, élettársának így mutathatta meg fölényét.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője megalapozatlanságra hivatkozva hatályon kívül helyezésért fellebbezett – közölte a sajtótitkár.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik