Belföld
Debrecen, 2016. május 18.
A kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakát Debrecenben, a Bartók Béla úton 2016. május 18-án. Kampányt indított május 13-án a magyar kormány, hogy minél többen vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson. A kampány fõ üzenete: "Üzenjünk Brüsszelnek, hogy õk is megértsék!"  "Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetõzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut. Brüsszelt meg kell állítani" - olvasható a kormány május 13-án írt Facebook-posztjában.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egyik párt se profitált a kampánydiliből

24.hu
24.hu

2016. 09. 21. 21:51

Hiába dübörög a kvótakampány, nem sok minden változott a pártszimpátiákban a Medián szeptemberi felmérése szerint. Fidesz, Jobbik, MSZP, DK, LMP az erősorrend.
Korábban a témában:

Reprezentatív felmérésben mutatta ki a Medián a HVG-nek, hogy a nagy kormányzati migrációs kampány ugyan a menekültek ellen fordította a lakosságot, ellenben a pártimádatban nem okozott nagy változásokat. A szeptember közepén mért adatok nem sokban különböznek a júniusiaktól a választani tudó biztos szavazók között.

A szeptemberi számok:

  • Fidesz 54%
  • Jobbik 17%
  • MSZP 15%
  • DK 5%
  • LMP 3%
  • Együtt 3%
  • egyéb pártok 3%

Ez azt jelenti tehát, hogy egy mostani választáson négypárti parlament alakulna, bár a DK támogatottsága pont a küszöbön táncol. Érdekes info, hogy a teljes lakosságon belül 30% a választani nem tudók aránya, akiknek nincs pártjuk. A teljes lakosságban a Fidesz 37, a Jobbik 12, az MSZP 9, a DK 4, az LMP 3, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az egyéb pártok 1 százalékot kapnának.

A kormány teljesítményének megítélése se változott sokat, még mindit a válaszadók 44 százaléka elégedett vele. Javult a közhangulat viszont, a júniusi 36 helyett most 42 százalék állítja, hogy jó irányba görögnek a dolgok. A jobbikosok, a szocialista szimpatizánsok és az LMP-pártiak is optimistábbak, nem csak a kormánypártiak.

Ami meglepő a mostani hangulatban, hogy a felmérés szerint töretlen az EU támogatóinak aránya: a lakosság 75, a Fidesz-szimpatizánsok 81 százaléka szerint jó, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.