Belföld

Öngyilkosság: Magyarország a legrosszabbak között

Második legrosszabb mutatókkal szereplünk a WHO listáján az európai országok között, még sincs terv, se országos mentálhigiénés program az öngyilkosságok csökkentésére.

Évente több mint 800 ezer ember vet véget az életének, és még ennél is többen vannak, akik öngyilkosságot kísérelnek meg – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felméréséből. Európában Magyarország a második legrosszabb mutatókkal bír, 2012-ben 25 öngyilkosság jutott százezer emberre, ennél csak Litvániának rosszabbak a mutatói, ott ez a szám 34. Európában a legjobb helyen Görögország található (4,9), de Olaszország (6,4) és Ciprus (5,1) is jól szerepel – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozó Lehóczky Pál pszichiáter, a Magyar Pszichiátriai Társaság korábbi elnöke arról beszélt, hogy bár 1989 óta megfeleződött az öngyilkosságok aránya, továbbra sincs semmiféle nemzetstratégia a prevencióra, nincs országois mentálhigiénés, a lelki egészség védelmét szolgáló program. Kiemelte: az öngyilkosságot elkövetőkön belül a depressziósok aránya magas, a mentális zavarokkal küzdők több mint 50 százaléka azonban nem jut el a megfelelő helyre.

Zonda Tamás neurológus, pszichiáter és elismert öngyilkosság-kutató szerint a legnagyobb öngyilkossági arány a 75 év felettieknél jellemző, de a 45-55 év közötti férfiak esetében is kiemelkedő ez a szám – mondta el a lapnak.

Tavaly a KSH adatai alapján 1870 ember oltotta ki életét önkezével, három és félszer annyi férfi, mint nő, a leggyakoribb módszer az akasztás volt.

Segítségre van szüksége?

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik