Belföld

Iszonyatosan sok az öngyilkosság Magyarországon

Elkeserítően sokan követnek el hazánkban öngyilkosságot, csak két európai államban rosszabb a helyzet. Dél-Európa a legkevésbé hajlamos erre, Kelet- a leginkább.

Borzasztó öngyilkossági statisztikák léteznek a világon, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évi 800 ezer ember hal meg öngyilkosság miatt. Riasztó a helyzet a fiatalok között: a 15-29 éves korosztály halálozási okai között a második helyen szerepelt az öngyilkosság 2012-ben – írja az Independent.

A világon a dél-amerikai Guyanában a legrosszabb a helyzet, 100 ezer emberből 42 vet véget az életének saját kezével. Az európai adatokból, értékekből a sok térképet készítő Jakub Marian csinált egy szemléletes térképet. És ezen a legrosszabb értékű országokat pirossal jelölték.

Magyarország is piroslik az öngyilkosoktól.

Forrás: Jakub Marian
Forrás: Jakub Marian

A legrosszabb a helyzet a kelet-európai országok között. A litvánoknál a ráta 28,2, ezzel toronymagasan vezetnek. A 19,5 feles értékű oroszok állnak a második helyen, a 19,1-es magyarok a harmadikon. Sok az öngyilkos még Belaruszban, Ukrajnában, Lengyelországban és a Baltikumban is.

Meglepő, de a fejlett és jólétben élő északi Izlandon és Finnországban is jóval 10 felett vannak a számok. A dél-európaiak már nem ennyire borúlátók, a spanyolok, olaszok és görögök 5 körüli értékeken mozognak. Viszonyításul még két érték: Egyesült Államok – 12,1, Kína – 7,8.

!!!!

Segítségre van szüksége? Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik