Belföld

Súlyos büntetést kaphat az orvos, aki elfogadta a hálapénzt

Megírtuk, rutinműtétre feküdt be a kórházba tavaly decemberben Molnár Andrásnak, a 100 tagú cigányzenekar egykori zenészének felesége. Orvosa az operáció során megsértett egy verőeret, elvágta az epevezetéket, a beteg pedig húsz nap múlva belehalt a sérülésekbe.

A család a műtét előtti napon ötvenezer forint hálapénzt adott az orvosnak, két hónappal a nő halála után viszont utalványt kaptak. Az orvos ugyanis a kórház címéről visszaküldte a pénzt, amit még a műtét előtt zsebre tett.

A Blikk most azt írja,

tiltja a kórház szabályzata, így az állásába is kerülhet a Honvédkórház sebészének, hogy elfogadta a hálapénzt.

A Honvédkórház csak az érintettek bejelentése után tud az ügyben belső vizsgálatot indítani, amit a lap szerint Mónika, Rozália lánya meg is tesz majd.

Dr. Ábrahám László műhibaperekre szakosodott ügyvéd a lapnak elmondta,

etikai vétség miatt elmarasztalhatják a doktort. Mivel a kórház szabályzata tiltja a hálapénz elfogadását, és ő ezt a regulát megszegte, fegyelmi eljárás indulhat ellene. Ennek kimenetele pedig a figyelmeztetéstől kezdve a megrováson át akár az elbocsátás is lehet.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az eset jól tükrözi a mai magyar viszonyokat. Állítja, a hálapénz csak tisztességes fizetések mellett tűnne le az egészségügyből.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik