Belföld

Egyre többen maradnak háziorvos nélkül

A kormány által ajánlott támogatások ellenére sem érdeklik az orvosokat a praxisok, inkább kórházakba mennek dolgozni több pénzért.

Egyre magasabb a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma az országban – míg januárban 238 körzetben nem volt legalább 6 hónapja állandó orvos, júliusra ez a szám 276-ra emelkedett. Pedig a kormány praxisonként akár tízmillió forintos letelepedési támogatással, emellett praxisvásárlási támogatással kecsegtette az orvosokat, de ennek sem tavaly, sem idén nem sikerült felhasználni a keretösszegét – írja a Magyar Nemzet.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a finanszírozást kellene emelni, legalább a jelenlegi duplájára, mert enélkül nem választják a háziorvosi pályát a fiatalok. Selmeczi Kamill azt is kifogásolta, hogy miközben a kórházak szakorvosait nem kötelezik pluszmunkára ahhoz, hogy megkapják az ígért béremelést, addig a háziorvosok esetében felvetődött, hogy csak akkor kaphatják meg a támogatás teljes összegét, ha vállalnak különböző adminisztratív feladatokat, például az új törzskartonok kitöltését is.

Selmeczi arra is rámutatott, hogy a háziorvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz, így 2200 praxis sorsa kérdéses. A megoldás az lenne, ha a jövedelmet magasabb szintre emelnék, mint amennyit egy orvos a kórházban tud megkeresni. A tartósan betöltetlen praxisok számának csökkentését célzó letelepedési és praxisvásárlási támogatás éves szinten 30, esetleg 40 betöltött praxist jelent, miközben 250 praxisváltásra lenne szükség az elöregedés következményeinek visszaszorításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik