Belföld

Milliárdos Orbán-rokon cége is kölcsönzött festményeket a Szépművészetiből

A 2008-as szerződések szerint a Vitézy Tamás érdekeltségébe tartozó Adriatiq Islands Group Hungary Kft. három évre kapott kölcsön hét darab 1600-1700-as évekbeli festményt, melyeknek darabjáért havi nettó 10 ezer forint kölcsönzési díjat kért a Szépművészeti – írta meg az Átlátszó blog. A kölcsönzési szerződést a ma már Századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf írta alá.

A szerződéskötés idején a 2015-ben megszűnt cég ügyvezetője Habony Árpád volt, a tulajdonosa pedig egy holland cégen keresztül Vitézy Tamás, a miniszterelnökkel távoli rokonságban álló, korábban a Helyi Théma ingyenes lapban érdekelt Vitézy Tamás volt.

A három műtárgy értékéről vagy bármilyen biztosításról nincs szó a szerződésben, melyet a múzeumrészéről Baán László jegyzett. Az első után 10 nappal egy újabb kölcsönzési szerződést kötöttek, a cég további négy festményt kapott kölcsön három évre, havi nettó 10 ezer forintos áron. Az Adriatiq összesen 400 ezer forint restaurálási díjat fizetett azért, hogy megkaphassa a festményeket, illetve a második szerződésben már kikötötték hogy a négy műtárgyra, illetve a korábban kölcsönzött három festményre is biztosítást kell kötniük.

A cég választása többek között Johann Georg Waxschlunger és Dirk Maes munkáira esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik