Belföld

Újabb hajótörést szenvedtek menekültek a Földközi-tengeren

Ismét hajótörést szenvedtek menekültek a Földközi-tengeren, Líbia partjai közelében, írja az MTI. Az olasz parti őrség szerint mintegy 350-en utazhattak a pénteken szerencsétlenül járt halászbárkán, közülük több tucatnyian eltűntek.

Az olasz parti őrség a közelben haladó hajókat arra kérte, hogy siessenek az emberek segítségére. Az olasz tengerészet eddig 130 embert mentettek ki a vízből, és folytatják a keresést.

Három napon belül ez már a harmadik ilyen baleset a Földközi-tengeren. Szerdán egy szintén menekültekkel teli halászhajó borult fel. A balesetben öten haltak meg, és nagyjából százan tűnhettek el a mintegy 550 túlélő szerint. Csütörtökön 20-30 halottja volt egy hajótörésnek a térségben.

Az olasz parti őrség szerint pénteken csaknem kétezer menedékkérőt mentettek ki az Olaszország és Líbia közötti vizeken 17 mentési akció során. Csütörtökön négyezer menedékkérőnek segítettek, egész héten pedig már több mint 10 ezernek.

A La Repubblica című olasz napilap pénteki számában arról írt, hogy napi kétezer menekült érkezik a dél-olaszországi partokra, és számuk év végéig elérheti a kétszázezret, vészhelyzetet teremtve az olaszországi befogadó állomásokon. Az olasz belügyminisztérium szerint az év elejétől május 25-ig csaknem 40 ezer ember érkezett a térségbe.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik