Belföld

Huszonhárom menekültet találtak Bulgáriában egy Magyarországra tartó tehervonaton

Huszonhárom menekültet találtak Bulgáriában egy Magyarországra tartó, magnéziumércet szállító tehervonaton, írja az MTI.

A Törökországból érkező szerelvényen utazó menekülteket, akik között hét gyerek is volt, őrizetbe vették.
Az illegális határátlépők azt mondták, hogy Irakból és Szíriából származnak. Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt napokban nőtt a migrációs nyomás, bár nem támasztotta alá kijelentését számadatokkal.

Emellett nagyjából 1200 ember várakozik a határ törökországi oldalán, hogy Bulgáriába és ezzel az Európai Unió területére juthasson. Bulgária délkeleti részén, Primorszko fekete-tengeri üdülővárosban csütörtökön 30 illegális bevándorlót vettek őrizetbe.

Tavaly körülbelül 27 ezer menekültet regisztráltak az ország hatóságai, ami 30 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. Jogvédők a bolgár biztonsági erőkkel és önkéntes határvédőkkel szemben olyan vádakat fogalmaztak meg, hogy bántalmazzák az illegális határátlépőket.

Bulgária 270 kilométer hosszú közös határát Törökországgal – ami egyben az EU külső határa is – 2014 óta a kritikus szakaszokon drótkerítéssel védik. Június végéig a szófiai hatóságok a meglévő kerítésrészek meghosszabbítását tervezik, így azok teljes hossza eléri majd a 160 kilométert.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik