Nagyvilág

A Szíriai Demokratikus Erők és a dzsihadisták is területeket foglaltak el

A Szíriai Demokratikus Erők nevű arab-kurd koalíció több települést megszerzett az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől az északkelet-szíriai Rakka tartományban, miközben a dzsihadisták Aleppótól északra, a török határ közelében foglaltak el területeket, közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű emigráns szervezet szerint négy napja folynak a harcok a nagyrészt kurdokból álló koalíció és a dzsihadisták között a török határ melletti Ain Aisza és Tel el-Abjád településektől délre. A Szíriai Demokratikus Erők ezalatt 10 faluból és tanyáról űzték el az Iszlám Állam tagjait. Az összecsapásokban 31 dzsihadista vesztette életét, míg a másik oldalról nincsenek pontos adatok az elesettek számáról.

A Szíriai Demokratikus Erőket a dzsihadisták elleni küzdelemben támogatja a Washington vezette nemzetközi koalíció, amely kedd óta mintegy 150 légicsapást hajtott végre a harcok helyszínén, Rakka tartomány északi részén.

Közben családok tucatjai menekültek el a székvárosból, Rakkából, amely az Iszlám Állam által 2014 júniusában kikiáltott “kalifátus” szíriai fővárosának számít. Az emberek egy része nyugat felé vette az irányt, míg mások a szomszédos Deir ez-Zór tartományba menekültek, ami szinte teljesen a dzsihadista szervezet fennhatósága alatt áll.

Szíriai aktivisták közben arról is beszámoltak, hogy az Iszlám Állam legalább hat falut foglalt el a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelőktől Aleppó tartományban, a török határ közelében. Ezzel a dzsihadisták közel – mindössze néhány kilométerre – kerültek a felkelők ellenőrizte Azáz szíriai határvároshoz, ahol több tízezer belső menekült tartózkodik.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) pénteken közölte, hogy megkezdték a segélyszervezet által Azázban működtetett asz-Szalama Kórház kiürítését, mivel a frontvonal most már csupán három kilométerre van a létesítménytől. Az MSF részéről Pablo Marco elmondta, hogy rendkívül aggódnak a kórház és a betegek sorsáért, és azért a körülbelül 100 ezer emberért, akik a török határ és a frontvonal közé szorultak.

Az embereknek nincs hova menekülniük,

tette hozzá.

Az azázi felkelőcsoportokat az utóbbi hónapokban egymástól függetlenül az Iszlám Állam, a kormánypárti erők és a Szíriai Demokratikus Erők is tűz alá vették. Az OSDH szerint a dzsihadisták pénteki előrenyomulásukkal gyakorlatilag elvágták az Azáz és egy másik, szintén a felkelők uralta város, Marea közötti utánpótlási útvonalat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik