Belföld

A Röszkénél várakozó menedékkérők helyzetének rendezésére szólított fel az ENSZ

A szerb szociálisügyi miniszter úgy vélte, megoldást jelentene, ha a magyar hatóságok előre meghatározott időpontokban nyitnák ki a tranzitot, mert akkor nem kellene állandóan ott várakozni.

A Horgos és Röszke között, a határnál várakozó menedékkérők helyzetének rendezésére szólította fel a szerb és magyar hatóságokat a helyszínen Hans Friedrich Schodder, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai misszóvezetője.

A szerb köztévé beszámolója szerint Schodder pénteken meglátogatta a horgosi rögtönzött táborban várakozó több mint 300 embert. Azt mondta: vagy jobb körülményeket kell teremteni számukra, vagy megfelelő megoldást kell találni továbbengedésükre, és el kell látni őket vízzel, valamint élelemmel.

A szerb-magyar határon több mint egy hónapja alakult ki sátortábor, mert a magyar hatóságok naponta mindössze nagyjából 30 embert vesznek nyilvántartásba. A várakozóknak csak egy vízcsap áll rendelkezésére, áram vagy mosdók nincsenek.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter elmondta: igyekeznek a közeli befogadóközpontokba irányítani a Horgoson tartózkodókat, ők azonban nem szívesen hagyják el a határsávot, mert attól tartanak, hogy kisebb eséllyel tudnak továbbjutni.

A tárcavezető úgy vélte: ha meg tudnának egyezni a magyar hatóságokkal abban, hogy előre meghatározott időpontokban nyissák ki a tranzitot, meg lehetne győzni a menedékkérőket arról, hogy nem érdemes állandóan a határsávban tartózkodniuk. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik