Belföld

Prisztás-gyilkosság – Portik 15 év fegyházat kapott

portik(210x140).jpg (Array)
portik(210x140).jpg (Array)
Portik végig ártatlanságát hangoztatta.

Ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a hírhedt “Prisztás-gyilkosság” ügyében.  Portik Tamást jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték. Ez súlyosabb, mint a korábban kiszabott büntetések.

Portik kedden felmentését kérte az utolsó szó jogán a bíróságon. “Évek óta vagyok benn a semmiért, egy meséért” – mondta egyebek mellett.

Portik adta az utasítást

A több mint másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságra az ügyészség szerint Portik adott utasítást, ismerőse, F. Ferenc, a harmadrendű vádlott csalta a helyszínre az áldozatot, a tettes pedig, aki fejbe lőtte Prisztást, Portik testőre, H. István másodrendű vádlott volt. A vád szerint Portik és Prisztás elszámolási vitába keveredett, ez vezetett a gyilkossághoz 1996-ban.

Sokadik nekifutás

Nem ez az első ítélet, ami az ügyben született, de nem is a második. Mint ismert, a Fővárosi Törvényszék tavaly októberben tíz év fegyházra ítélte Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében. A másodrendű vádlott, H. István, aki a vád szerint fejbe lőtte Prisztás Józsefet, kilenc évet kapott. A harmadrendű vádlottat, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették.

2014 februárjában egyszer már elítélték ugyanezért. Akkor tizenegy év fegyházbüntetést kapott, a másodrendű vádlottat pedig tíz évvel sújtották. Az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2014 októberében hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a törvényszéket azzal, hogy egyesítse az ügyet az Aranykéz utcai robbantás ügyével. A törvényszék azonban márciusban úgy döntött, mégsem egyesíti a két ügyet, mert bár Portik Tamás felbujtóként szerepel mindkettőben, az Aranykéz utcai robbantás elkövetésével Jozef Rohácot vádolják, a Prisztás-ügyben pedig H. Istvánt.

A Kúria januárban törvénysértőnek találta a táblabíróság hatályon kívül helyező végzését, ugyanis eljárásjogi szempontból Portiknak a Prisztás-gyilkosságban és az Aranykéz utcai robbantás ügyében különböző tettesekkel összefüggésben feltételezett felbujtói magatartása nem több emberen elkövetett emberölés, amely csak egyetlen eljárásban lenne elbírálható. A döntés az ügy érdemét nem érintette, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve.

A vádlottak a megismételt eljárásban – ahogy eddig is – tagadták bűnösségüket.

Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság

Ahogy arról beszámoltunk, március végén elítélték Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében. A nem jogerős döntést a Fővárosi Törvényszék hozta. Noha az ügyészség életfogytiglant kért rá és Jozef Rohácra is, azt csak alvilági körökben “Patkányként” ismert férfira szabták ki. Portik 13 évet kapott.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik