Belföld

Milliós fizetések, több százezres autóbérlések az MNB felügyelőbizottságában

Az elvileg a közpénzköltést felügyelő Papcsákék alaposan megemelték fizetésüket, és szolgálati autót is megszavaztak a tagoknak.

Havonta 3,5 millió forintot keres Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. A tagoknak 3 millió jár. E mellé méregdrága szolgálati autó is megilleti őket – derül ki az RTL kedd esti híradójából.

Papcsák Ferencnek havi 615 ezer forintért bérelnek egy Audi A6-ost, amiben rengeteg extra – így bőrülés és különleges navigációs rendszer, valamint ultrahangos parkolóasszisztens is – van. Szényei Gábor, akit a KDNP jelölt a felügyelőbizottságba, havi 250 ezer forintért kap olyan autót, amilyet Orbán Viktor is használ, egy Volkswagen Multivant. A Fidesz által jelölt Madarász László pedig havi 200 ezerért járhat Volkswagen Passattal.

A felügyelőbizottság feladata éppen az lenne, hogy a jegybank költekezését vizsgálják. Korábban a felügyelőbizottsági tagoknak nem volt szolgálati autójuk, az új tagok vezették be ezt, ahogy a fizetéseket is ők emelték meg jelentősen, pedig azok már korábban sem voltak alacsonyak.

Az RTL kérte a felügyelőbizottságra vonatkozó érvényes szabályozást, de a jegybank nem adta ki arra hivatkozva, hogy a felügyelőbizottság ügyrendje nem nyilvános. A Transparency International jogi igazgatója szerint ez olyan, mintha egy törvényre mondaná a Parlament, hogy nem nyilvános.

Papcsákot hiába kereste az elmúlt hetekben többször is az RTL, nem akart kamera elé állni. Most is csak annyit közölt írásban, hogy a felügyelőbizottság törvényesen végzi a tevékenységét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik