Belföld
Budapest, 2015. november 30.
Aszódi Attila, a paksi bõvítésért felelõs kormánybiztos beszél az Atomex-Europe 2015 konferencia és kiállítás megnyitóján a Hilton Budapest Hotelben 2015. november 30-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Paks II: extrém balesetekre is felkészülnek

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 12:07

Paksi Atomerőmű bővítését széles nukleáris biztonság mentén tervezik - hangsúlyozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken a Magyar Tudományos Akadémián az atomerőművi telephelyvizsgálat tudományos szempontjairól rendezett konferencián, Budapesten.
Korábban a témában:

A kormánybiztos kiemelte, a paksi új blokkok telephelyének vizsgálata során beazonosítanak minden olyan lehetséges emberi és külső veszélyeztető tényezőt, amely teljes üzemidőre, akár több évszázados távlatban hatással lehet a nukleáris biztonságra, és ezek kizárását a tervezésnél figyelembe veszik.

Aszódi Attila hangsúlyozta, a Paks II tervezésénél számítanak és építenek a tudomány eredményeivel alátámasztott szakmai véleményekre.

A kormánybiztos szólt arról, hogy zajlanak a létesítményengedély benyújtásához szükséges környezetvédelmi illetve az alkalmasság megállapítására irányuló telephelyvizsgálatok.

Aszódi Attila részletezte, hogy a nukleáris biztonság tervezésénél a normál üzemmódon túl a várható üzemi eseményeket, üzemzavart is figyelembe veszik, ezek kizárására megoldást építenek be.

Megjegyezte, a fukusimai atomerőmű balesete óta a nukleáris mérnöki gondolkodás átalakult, a kisvalószínűséggel bekövetkező extrém eseteket is figyelembe veszi a biztonság tervezésénél, komplex üzemzavart is kezelő új többletbiztonsági rendszert alkalmaznak.

Aszódi Attila kitért arra, hogy a paksi telephely vizsgálata során már listázták közúti balesetek, környező ipari létesítmények, repülőgép-baleset, tűzeset, robbanás, extrém időjárás lehetséges hatásait.

Fontosnak nevezte a telephelyvizsgálat során a földtani kutatások megállapításait, a szakemberek a kor követelményeinek megfelelő, legújabb eszközöket használják a földrengés veszélyeztetettségének azonosítására.

Újságíróknak Aszódi Attila elmondta, hogy a paksi atomerőmű két blokkjára a telephelyengedély kérelmet az ütemezésnek megfelelően még az idén benyújtják a hatósághoz. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.