Belföld

Hentesmunkával vádolja betege a magyar fogorvost

A 65 éves brit özvegy elmondása szerint minden megtakarított pénzét beleölte egy hosszadalmas és fájdalmas kezelésbe, ám álma a vakító mosolyról rémálommá változott a magyar fogorvos kezei között.

Jackie Stokes még 2012-ben kezdett bele egy komplikált fogászati kezeléssorozatba. Orvosa, Dr. Csillag Zsolt,- aki 2012 szeptemberéig kezelte a nőt – a Forest and Ray Medical Care Group szakorvosa, többlépcsős eljárást javasolt Londonban és Budapesten.

Ma már az özvegy nemes egyszerűséggel hentesmunkának titulálja a szolgáltatást.

A beavatkozások során felső állkapcsába implantátumokat helyeztek és nyolc korona került az alsó fogaira. A következő években többször is visszatért Magyarországra, de a befektetett £9500-ért (≈ 3,8 millió forint) amit a Forest and Ray Medical Care Groupnak fizetett, az áhított mosoly helyett az özvegyre egy bulldog nézett vissza a tükörből. A beépített implantátumok elmozdultak, az alsó ajka és a felső fogsora közötti rés pedig az evéskor okoz nehézségeket számára.

Még ma is szenvedek a korábbi kezelések következményeitől. Tönkrement az egész életem.

nyilatkozta Jackie a brit sajtónak. Elmondása szerint saját ikertestvére is sírva fakadt, amikor először meglátta, mi történt az arcával. Ráadásul nem elég, hogy a kezelés minden megtakarítását felemésztette, még a bénító fájdalommal is együtt kell élnie.

Kamarai vizsgálat is indult

Az elmúlt mintegy két és fél évben több korrekciót is végrehajtottak a betegen Londonban és Budapesten egyaránt, azonban a dailymail.com információi szerint még nyolc implantátum és további beavatkozások szükségesek az elszenvedett károk helyreállítására. A procedúra becsült értéke mintegy £25000 (≈ 10 millió forint).

Az ügyben a brit fogorvosi kamara (General Dental Council, GDH) is vizsgálatot indított – írja a bbc.com (ahol videóinterjú is látható a károsult asszonnyal). Eljárása során szakmai mulasztásokat állapított meg „az ép fogakban okozott, visszafordíthatatlan károk” miatt. A kamara határozata szerint– az orvos Nagy Britanniában egy évig kizárólag fokozott adminisztráció mellett praktizálhat.

Azonban a döntés nem vonatkozik a magyarországi praxisra, így az csak akkor végrehajtható, ha Dr. Csillag visszatér a szigetországba. A károsult asszony ezt a gyakorlatot erősen sérelmezi is, mivel úgy véli, ez egy olyan kiskapu, ami mögé elbújnak a magyar orvosok.

Az igazi cél a fogászati turizmus visszaszorítása?

Az ügyben telefonon megkerestük Dr. Csillag Zsolt fogszakorvost, hogy kommentálja a sajtóinformációkat. Elmondása szerint 2013 óta már nem dolgozik az Egyesült Királyságban, jóval az ügy kirobbanása előtt hazaköltözött – személyes okokból. Itthon továbbra is praktizál, de nem fogad külföldi pácienseket. Állítása szerint csak adminisztrációs kérdésekben marasztalta el a brit orvosi kamara, munkavállalásának feltétele kizárólag egy adminisztratív jellegű továbbképzés.

Kiemelte, hogy a hölgy kezelését további négy orvos végezte, miután az ő orvos-beteg kapcsolatuk megszakadt. Arról nincs tudomása, hogy Jackie Stokes ezen kollégák, vagy akár a Forest and Ray Medical Care Group felelősségre vonását kezdeményezte volna. Véleménye szerint a helyreállító beavatkozásokra becsült 25000 fontos költségkeret túlzó.

2012-ben felajánlotta, hogy rendezi a problémát, azonban az özvegy akkor nem volt együttműködő. Meglátása szerint az egész egy kreált ügy, célja, hogy elriasszák a brit betegeket a magyarországi kezelésektől.

Egyelőre konzultál egy ügyvéddel arról, hogy milyen jogorvoslati lehetőségei vannak a DailyMail szerkesztőségével szemben.

Mennyi az annyi?

Az angol fogászati turizmus szárnyal Kelet-Európában, mivel az országban kevés a közegészségügyben dolgozó orvos, és a magánellátás drága. A magyar orvosok akár 40-70 százalékos megtakarítást is ígérnek a pácienseknek, így például egy sima tömés £100 helyett £48, de egy komolyabb cirkónium korona £750 helyett potom £380 megkapható. Az angol sajtó ezzel egy lapon említi a rossz minőségű, jellemzően kínai gyártmányú vagy eBay-en árult, hamisított fogászati berendezéseket, kvázi azt sugallva hogy az árengedmény ezeknek köszönhető – írja a DailyMail.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik