Belföld

Hamis dollárt nyomtattak 120 milliós értékben egy miskolci nyomdában

Több mint 120 milliós értékben nyomtattak hamis dollárokat egy miskolci nyomdában, profi módon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség kedden közölte: vádat emeltek az ügyben két férfi ellen, akiket különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás miatt állítanak bíróság elé.

Az egyik vádlott – egy 60 éves férfi – ismeretlen személyektől kapott megbízást 2015 elején, hogy nagyobb mennyiségben hamis 20 dolláros bankjegyeket állítson elő, amelyeket Ukrajnában akartak forgalomba hozni. A vádlott megkereste ismerősét, egy 54 éves férfit, aki egy miskolci nyomdában dolgozott, hogy segítsen neki. Meg is állapodtak, hogy a munkahelyén gyártják le a hamis bankjegyeket.

Az idősebb vádlott beszerezte, amire szükségük volt:  a speciális UV jelző festéket, és a 20 dolláros bankjegy
alap képfájljait. Közben rávették a nyomda üzemeltetőjét, hogy vegyen egy drága és modern digitális nyomdagépet, mondván, az a  jövőben több megbízást hoz. A cég képviselője nem tudott arról, valójában mire kellett a masina.

A pénz előállításához szükséges grafikai és digitális háttéranyagot a fiatalabb vádlott készítette el. 2015 januárja és júliusa között folyamatosan történt a hamis pénz nyomtatása. Több próbanyomatot is készítettek, ezeket megmutatták a megrendelőnek.  2015. július végén ütöttek rajtuk a rendőrök.

A páros fél év alatt összesen csaknem 123 millió forint értékű hamis dollárt állított elő, mindet 20 dolláros címletekben. Ezen túl 200-as címletű hamis ukrán hrivnyát is készítettek a megrendelő kérésére összesen csaknem 36 millió forint értékben.
A hamis pénzekből valamennyi biztos, hogy forgalomba került, mert felbukkant nyíregyházi pénzváltókban.

Az elkészített bankjegyek egyébként közepes minőségű hamisítványok voltak. Az ügyészség szerint a valódi bankjegyektől eltérő papír és nyomdatechnika, a rajzolatok elnagyoltsága, és az utánzott biztonsági elemek gyenge kivitele miatt
a hivatásszerűen pénzkezeléssel foglalkozó személyek megtévesztésére, az elvárhatóan figyelmes
átvétel esetén nem alkalmasak, de az érintett bankjegyeket nem ismerő személyek számára megtévesztőek lehetnek.

Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakkal szemben börtönbüntetést indítványozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik