Belföld

Testvérei előtt kínozták kislányukat a kislétai szülők – Újabb részletek

A gyereket egy sötét, fűtetlen kamrába zárták és éheztették. A párt hamarosan bíróság elé állítják.

Vádat emeltek a kislétai szülők ellen, akik hónapokon át gyötörték, éheztették és házuk kamrájába zárták 11 éves kislányukat. Tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és ötrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt állítják hamarosan bíróság elé az apát és az anyát is, akik – ha az ügyészségen múlik – börtönbe mennek. Azt kérik továbbá a bíróságtól, hogy szüntessék meg a pár szülői felügyeleti jogát.

A rendőrség tavaly októberben közölte, hogy lezárták az ügyben a nyomozást. Akkor hivatalosan annyit lehetett tudni, hogy a gyerek a ház egyik apró ablakán át vizet kért egy járókelőtől, aki ezután értesítette a családvédelmi szolgálatot, ők pedig a rendőrséget. A nyomozás adatai szerint a pár 2014 októberétől zárta be rendszeresen kislányát a fűtetlen kamrahelyiségbe éjszakánként, később pedig már délutánonként is. A gyerek a helyiséget csak felügyelettel hagyhatta el. Miután kiszabadították, kórházba került. A vizsgálatok igazolták, hogy korához képest alultáplált. A szülők rémtetteire tavaly tavasszal derült fény.

kisleta(210x140).jpg (Array)Fotó: police.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség pénteken újabb részleteket közölt.  Tájékoztatásuk szerint a pár összesen öt kiskorú gyermeket nevelt, köztük három közöset. A közös gyermekek között a legidősebb az a kislány, akit hónapokon át sanyargattak. A gyerek 2014-ben lett magántanuló a szülők kérésére. Ezt a pár azzal indokolta, hogy élelmiszert és egyéb dolgokat lopott az osztálytársaitól, majd később otthon a testvéreitől. Ez igaz volt, de a gyerek azért tette mindezt, mert otthon éheztették. Az otthon tanuló kislányt a szülők 2014 októberétől csak éjszakára zárták be, ám novembertől már délután 3 órától a fűtetlen, bútorozatlan, világítás nélküli kamrába kényszerítették, amelyen csak egy szűk ablaknyílás volt. A kamra ajtaját  kívülről  függönnyel letakarták, sőt  kívülről be is  reteszelték, vagyis belülről ki sem lehetett nyitni. Az alapvető tisztálkodási feltételeket sem biztosították gyermeküknek, nem adtak  neki elegendő ételt és vizet. Mindössze 25 kilogramm volt, amikor a rendőrök rátaláltak.  2015 áprilisától a kislány a kamra ablakán keresztül többször kért és kapott ételt és vizet a  szomszédoktól, akik végül megelégelték a helyzetet és értesítették a rendőrséget.

kislétai szülők
Fotó: police.hu

“A szülők  a vádirat szerint magatartásukkal nemcsak a kamrába zárt kislányuk testi, érzelmi és értelmi fejlődését veszélyeztették súlyosan, hanem másik négy gyermekük lelki fejlődését is, akik a látottak, tapasztaltak miatt szorongásban éltek, érzelmileg labilissá váltak” – írja az ügyészség.

A gyerekek azóta, hogy elindult a nyomozás, lakásotthonban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik