Belföld

Alaptörvény-módosítás: külön tényállás lehet a terrorveszélyhelyzet

A Honvédelmi Minisztériumban lefolytatott alaptörvény-módosítási egyeztetések nyomán külön jogrendi tényállás lehet az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter, Budapesten.

Simicskó István elmondta: a tervezet szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmados többséggel hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, aminek nyomán a kormány legfeljebb 15 napra felhatalmazást kap arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye.

A honvédelmi miniszter – a korábbi egyeztetéseket folytatva – péntekre hívta össze a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit, hogy egyeztessenek arról az alaptörvény-módosítási javaslatról, amely lehetővé tenné a Magyar Honvédség bevetését terrorhelyzetben.

A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy az eredetileg ötpártira tervezett egyeztetésen az MSZP ismét nem vett részt, de normaszövegjavaslatukat megküldték a távol maradó pártnak is. Az alaptörvény-módosítási javaslatot a Fidesz-frakció valószínűleg a jövő héten nyújtja be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik