Belföld

Tízezerrel is nőhet a bölcsődei helyek száma

A következő években. És jönnek a rugalmas bölcsődék is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy – a közép-magyarországi régióra kiírt – 8 milliárd forintos bölcsődefejlesztési pályázatot ismertetett.

Novák Katalin a tájékoztatón azt mondta, jelenleg csaknem 50 ezer bölcsődei hely van az országban, és az a cél, hogy 2018-2019-re elérjék a 60 ezret. Arra számítanak, hogy legalább 8 ezer hely jöhet létre pályázatoknak köszönhetően.

Jövő januárban új típusú, “rugalmas” bölcsődei ellátást vezetnek be, ennek lényege, hogy a hagyományos intézményi forma mellett mini-, családi és munkahelyi bölcsődék is alakulhatnak, és ezekre is lehet pályázati forrást kérni.

A 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban 100 milliárd forintot fordít a kormány újabb bölcsődei és óvodai helyek létesítésére, az intézmények infrastrukturális fejlesztésére és eszközbeszerzésekre – ismertette. A cél az, hogy azoknak a gyerekeknek tudjanak – helyben vagy a közelben – napközbeni elhelyezést biztosítani, akiknek mindkét szülője dolgozni akar.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik