Belföld
Budapest, 2016. március 1.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felszólal a közoktatás állapotáról szóló vitanapon, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 1-jén. A vitanapot az MSZP kezdeményezte.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezért nem ülnek le a tanárok Balog Zoltán kerekasztalához

24.hu
24.hu

2016. 04. 08. 21:18

Az emberi erőforrások minisztere panaszáradatában mindent összefoglalt, amivel a tanároknak gondjuk van a mai közoktatásban. Érdemes elolvasni.
Korábban a témában:

Az emberi erőforrások minisztere megegyezést szeretne a köznevelés kérdéseiben. Balog Zoltán az ATV Szabad szemmel című pénteki műsorában kifejtette: az ő felelősségük, hogy mindenkivel beszéljenek, aki javítani akar a köznevelés rendszerén, a felhalmozódott hibákon. A miniszter szerint a köznevelési kerekasztal az, ahol van értelme dolgozni, itt már komoly eredmények születtek. Javasolta, hogy mindenki vegyen részt a munkájában.

Nem olyan ügyről van szó, amit egyik napról a másikra lehetne megoldani, de mindenkivel hajlandók tárgyalni – mondta, egyúttal türelmet kért. Hozzátette, vannak még olyanok, akiknek van mondanivalójuk az ügyben, ezért mindenkit várnak, akik valóban javítani akarnak a helyzeten.

25/20

A tárcavezető kiemelte annak jelentőségét, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni, és sajnálja, hogy “kockáztatják ezeket az eredményeket”. A kérdéses pontok egy része bérügyeket érint, ezekben “nem tudunk továbbmenni, ez a probléma”, hiszen ehhez plusz 50 milliárd forint kellene, és “ez most nem megy” – fogalmazott.

Úgy vélte, a pedagógusok munkateher-csökkentésébe sem tudnak belemenni, mert az OECD- és más nemzetközi felmérések alapján a magyar pedagógusok óraterhelése így is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és “ennél lejjebb nem fogunk tudni menni”.

Arról is beszélt, hogy eddig még egyetlen önkormányzat sem kérte, hogy adják vissza az iskolákat. A korábbi rendszer működésképtelen volt, hiszen az önkormányzatok nagy adósságokat halmoztak fel, és ha a fenntartó fizetésképtelen, akkor az iskolák is. A 21. században ráadásul nem működhet úgy egy intézmény, hogy ne legyen külső minőségi kontroll, ezért hozták be a szakfelügyeletet, a minősítést, és ehhez egységes fenntartó kell – magyarázta.

Rossz a kerítés, szegény Kiss László

Balog azt is elmondta, hogy a háttérintézményekkel kapcsolatos döntés célja a bürokrácia-csökkentés, és még nincs végleges döntés. Arra is kitért, hogy a miniszterelnöktől kapta a mandátumát, és amíg ő ezt nem vonja vissza, végzi a munkáját. A német Hayek Clubban korábban általa mondottakkal kapcsolatban pedig kijelentette: a kerítés rossz dolog, ennek nem lehet örülni, de erre a kerítésre szükség volt és van, hogy Európában tisztességes, jó megoldás szülessen a magyar állampolgárok védelme érdekében.

A miniszter Kiss László, az úszóválogatott csütörtökön lemondott szövetségi kapitánya ügyével kapcsolatban kiemelte az emberi méltóság védelmének, valamint a gyermekek védelmének jelentőségét. Szerinte az is fontos, hogy ha valaki megbűnhődött, képesek legyünk a megbocsátásra. Azt mondta, ennél kevésbé lényeges kérdés az elismerések esetleges visszavonása, mert ha valaki érdemtelenül kapott meg egy kitüntetést, akkor “az, aki adta, az vállalja az ezzel kapcsolatos hibát, és ne a visszavonással próbálja tetézni a rossz döntését”. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.