Belföld

PDSZ: a köznevelési kerekasztal nem sztrájkfórum

24.hu
24.hu

2016. 04. 05. 16:48

Suttyomban a kerekasztalhoz akarta leültetni az oktatási államtitkárság a tanári szakszervezetet, de megneszelték a cselt.
Korábban a témában:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a köznevelési kerekasztal keretében történő sztrájkegyeztetés sérti a sztrájktörvényt és a munka törvénykönyvét. Ezt kedden közölték az MTI-vel, megerősítve, hogy a PDSZ megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma által keddre kitűzött sztrájkbizottsági tárgyaláson, de nem csatlakozott a köznevelési kerekasztalhoz.

Közleményükben utaltak arra, hogy az egyeztetésre szóló meghívó a kerekasztal keddre meghirdetett plenáris ülésének napjára és helyszínére szólt, ezért a PDSZ március 30-i, Palkovics László oktatási államtitkárnak írt válaszlevelében már kifejtette, hogy a kerekasztal nem a sztrájktörvény szerinti egyeztetésre hivatott fórum. Szerintük az ilyen sztrájkegyeztetés sérti a sztrájktörvényt és a munka törvénykönyvét, és az ezekben meghatározott jóhiszemű és tisztességes joggyakorlás, valamint együttműködés kötelezettségét.

A PDSZ tárgyalódelegációja – nyomatékosítva, hogy nem kíván részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában – nem foglalt helyet az ülésteremben, de a közoktatást, a gyermekek jövőjét meghatározó témákra tekintettel továbbra is hajlandó a sztrájktárgyalások folytatására a megjelölt helyen és időpontban. A korábban javasolt április 6-i vagy április 7-i időpontban készen állnak a tárgyalásra – közölték.

Kitértek arra is, hogy ismertették a 12 pontos követelésüket kiegészítő további két pontot, miszerint elvárják, hogy a kormány a PDSZ által megfogalmazottakról, a követelések súlyának megfelelő – legalább államtitkári – szinten tárgyaljon. Elvárják azt is, hogy a kormány kijelölt képviselője közvetlenül és kizárólag a PDSZ-szel egyeztessen szervezetük sztrájkköveteléseiről. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.