Belföld

Dupla tanársztrájk lesz áprilisban

24.hu
24.hu

2016. 04. 06. 20:23

Április 15-én még csak a figyelmeztető lövést adja le a tanárság, öt nappal később viszont egész napos sztrájk lehet, ha a kormány nem fogadja el a pedagógusi pontokat.
Korábban a témában:

Várhatóan április 15-én kétórás polgári engedetlenségi akció és figyelmeztető sztrájk, április 20-án pedig egész napos országos pedagógussztrájk is lesz – erről az egyes akciókban részt vevő szervezetek beszéltek szerdai sajtótájékoztatójukon. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, a Civil Közoktatási Platform (CKP) egyik szóvivője a megbeszélések “pillanatnyi állásáról” számolt be a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) székházában tartott egyeztetés szünetében.

A pedagógusok sztrájkbizottságának tagjai – a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet – szerda délután kezdtek egyeztetést a többi szervezettel, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék mozgalom, valamint a CKP képviselőivel. Miklósi azt mondta, a megbeszélés résztvevői egyetértenek abban, hogy együtt akarnak működni, “együtt kívánnak lépni a közoktatás érdekében”.

Jön a kormány delegációja is

A szóvivő a sztrájkok és a polgári engedetlenségi akció mellett fontos időpontnak nevezte április 12-t is, amikor a CKP várja a kormányzat tárgyalódelegációját. Szerinte ezek az események a közös célt, a közoktatás érdemi javulását szolgálják. Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta, mindhárom dátum valamennyi szervezet számára fontos, és a továbbiakban arról fognak egyeztetni, hogy miként lehet a látszólag “felaprózódott erőket egybecsatornázni” az oktatás ügyéért.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a 15-i polgári engedetlenségi akció és a sztrájk hogyan viszonyul egymáshoz, egy időben lesz-e, azt mondta, erről még nincs döntés. Emlékeztetett, előbbit a Tanítanék mozgalom kezdeményezte, utóbbi szervezésében pedig a PDSZ van benne. Jelezte, saját véleménye szerint egy időben kellene tartani a két akciót.

Azt is mondta, sztrájkolni csak munkahelyen lehet, “polgári engedetlenkedni” pedig csak azon kívül, ez pedig azt jelenti, hogy az előbbiben részt vevők az iskolában, utóbbiak az épület előtt fejezhetik ki elégedetlenségüket a jelenlegi oktatási rendszerrel szemben. Az április 20-i egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg. A szervezetek képviselői azt mondták, hogy az egyes akciók részleteit később ismertetik.

Együtt lépni

Mendrey László, a PDSZ elnöke azt is mondta, azért fogtak össze, hogy sokkal többen csatlakozzanak, mint a korábbi akciónál. Miklósi László arra a kérdésre, mit jelent a közös fellépés, azt felelte, hogy valamennyi szervezet “együtt kíván lépni”, ami azt jelenti, hogy akárki indította is az egyes akciókat, a szervezetek mögötte állnak.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke kedden jelentette be, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága megkezdi április 20-ra az országos sztrájk előkészítését. Indoklása szerint hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre.

A sztrájkbizottság követelései közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése úgy, hogy biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.