Belföld

Pedagógussztrájk: az elégséges szolgáltatásról vitáznak a minisztériummal

A tárca azt szeretné, ha minden intézményben felügyelnének a diákokra, a sztrájkbizottság tankerületenként egy intézményben biztosítaná ezt.

A pedagógusok sztrájkbizottsága nem osztja az Emberi Erőforrások Minisztériuma álláspontját a munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról. A Pedagógusok Szakszervezete közölte: a sztrájkbizottság a még elégséges szolgáltatások meghatározásánál az eddigi ügyekben meghozott fővárosi törvényszéki végzésekből indul ki, ez alapján a Klik tankerületenként egy, szükség esetén több intézményt jelöl ki a tanulók felügyeletére.

A minisztérium azonban úgy ítéli meg, hogy minden iskolában gondoskodni kell a tanulók felügyeletének megszervezéséről. A sztrájkbizottság viszont úgy látja: a sztrájk joga nem üresíthető ki úgy, hogy a még elégséges szolgáltatás követelménye címén teljesíteni kell a majdnem teljes szolgáltatást.

A közleményben ugyanakkor a sztrájkbizottság jelezte: elfogadják az Emmi javaslatát az egyeztetés hétfői időpontjára. Kitértek arra is, hogy az Emmi közleményében a pedagógusok béremelésére vonatkozó megállapítások szerintük tévesek. A sztrájkbizottság álláspontja szerint a sztrájk gyakorlásának jogát nem érinti, hogy más munkavállalói csoportoknak, például az egészségügyieknek is van jogos bérkövetelése.

A pedagógusok sztrájkbizottsága április 20-ra hirdetett országos munkabeszüntetést. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik