Belföld

Megölte a magyar egészségügy a hat hónapos Váradi Amandát

Egy hat hónapos kislány, Váradi Amanda halálának ügyében hirdettek elsőfokú ítéletet, amelyen a Népszabadság tudósítója is megjelent. A tarnabodi kislányt 41 fokos lázzal, a januári hidegben küldözgették végig Heves megyén, mire pedig végre megfelelő ellátáshoz jutott, már nem tudták megmenteni az életét. Agyhártyagyulladása volt.

A kislányt az éjszakai ügyeletes orvos nem nézte meg, mivel a szakmai protokoll szerint nem kell házhoz mennie egy magas lázzal küszködő beteghez.

A bíróságon hosszas vita folyt arról, hogy félévesnek tekinthető-e egy hat hónapos és 11 napos gyermek.

Ennek azért van jelentősége, mert 3 és 6 hónapos kor között a 39 fokos vagy azt meghaladó lázas állapot magas kockázati besorolású, hat hónapos kor után viszont már nem ilyen szigorúak az előírások. A család kocsiba ült és az egri kórházba hajtott, ahonnan beutaló hiányában elküldték őket.

Reggel már késő volt

Egyik orvosnak sem tűnt fel, hogy Amanda testét kiütések borítják. A lap szerint a kislányt végül fogadó egri ügyeleten a nagymama hiába hívta fel az orvos figyelmét a kiütésekre, az orvos szúnyogcsípésként diagnosztizálta azokat. Az ügyeletes orvos hazaküldte a családot, reggelre pedig Amanda olyan súlyos állapotba került, hogy a mentők hiába szállították be az egri kórházba, életét már nem tudták megmenteni.

A bíróság ítélete szerint az egri ügyeleten szolgálatot teljesítő orvos téves diagnózist állított fel, ám ez nem büntethető, mert a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott, így felmentették – derül ki a cikkből. A hevesi ügyeletes orvost azonban, aki el sem látta a kislányt, nem jogerősen elítélték. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt találták bűnösnek, 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá, illetve meg kell fizetnie az 570 ezer forintos perköltséget. A doktornő fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért.

Képünk illusztráció. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik