Belföld

Tanársztrájk már a jövő héten

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, megkezdik a sztrájk előkészítését.

Galló Istvánné az ATV Start című műsorában közölte: feltehetően lesz sztrájk, miután eredménytelen volt a hétfői egyeztetés a kormánnyal, amely tájékoztatást kap az akció előkészítéséről. A kormánynak hét napja lesz rá, hogy válaszoljon a követelésekre. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a jövő hét második felében kerülhet sor a pedagógussztrájkra. A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban sorsdöntőnek nevezte a hétfői tárgyalást, és azt is jelezte, nincs sok idejük várni, mert sok mindent ki kell dolgozni, ha szeretnék, hogy a változások szeptember elsején elindulhassanak. Az érdekképviseletek is megfelelőnek tartanák, hogy ott, ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat.

Az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval. Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy tankerületenként kijelölnek egy iskolát, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak. Galló Istvánné azt mondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentéséről, a technikai, adminisztratív dolgozók bérrendezéséről, a tankönyvpiac megnyitásáról, a gyerekek terhelésének csökkentéséről.

Javasolták az erkölcstan kivezetését és azt, hogy a heti öt testnevelésórát háromra csökkentsék, mivel hiányoznak a szükséges feltételek. Ebbe nem ment bele a kormányzat. Nem derült ki az sem, mi lesz a funkciója a Klik-et felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csak azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetésük és a munkáltatói jogkör kibővül. A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy 22 órában határozzák meg a pedagógusok munkaterhelését, a többit fizessék ki túlórában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik