Belföld

Szakértő: dilettantizmus béníthatta meg a kormány honlapját

„62 ezer támadásról” beszélt a Belügyminisztérium és Bakondi György, de egy forgalmas portálnak több százezer lekérést is ki kell tudnia szolgálni.

Egy jól beállított rendszernek ennyi lekérés nem okozhat problémát – ezt mondta a Magyar Nemzet által megkérdezett információbiztonsági szakértő arról, hogy a kormány állítása szerint túlterheléses kibertámadás érte a kormányzati informatikai rendszert. A hivatalos tájékoztatás szerint „egy nap alatt 62 ezer támadás indult”, vagyis külföldi hálózatokról, egyszerre több számítógépről ennyiszer keresték fel a kormányzati portált, ami ennek következtében leállt.

Zala Mihály, aki korábban a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke volt, azt mondta: a Kormány.hu portál korábban is naponta 30-40 ezer lekérést kezelt. Szerinte ezért a 62 ezres szám, amit a Belügyminisztérium és Bakondi György közölt, „értelmezhetetlen”. Egy forgalmas portál több százezer lekérést is képes kezelni – mondta, hozzátéve, hogy az információbiztonságban az adatlopás jelent valós veszélyt, ezért kizárható, hogy egy ilyen „támadás” mögött terrorszervezet, például az Iszlám Állam állna.

Az RTL Klub híradójában az merült fel, hogy a kormányzati rendszer a túlzásba vitt menekültellenes propaganda miatt bénulhatott meg. A kormányzati honlapon ugyanis közöltek egy listát a „bevándorlók miatt veszélyesnek minősített területekről”, az úgynevezett „no-go zónákról”, ami azonban rengeteg valójában veszélytelen, sőt a turisták által szívesen látogatott területet is tartalmaz, és egyáltalán nem igaz, hogy a hatóságok elvesztették volna felettük az ellenőrzést.

A magyar kormány listája nagy visszhangot váltott ki a külföldi sajtóban is, és nagy látogatottságú nemzetközi híroldalak is beszámoltak róla. Egyes vélemények szerint azért állhatott le a kormányzati portál, mert a nagy érdeklődés következtében többszörösére ugrott a látogatottsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik