Belföld

Pukliék kétórás akciót hirdetnek, ha 11 napon belül nincs megállapodás – videó

Április 12-ére közös tárgyalóasztalhoz hívják a Tanítanék Mozgalom képviselői a kormány tagjait a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) székházába, amennyiben ez nem történik meg, illetve nem sikerül megállapodniuk, április 15-ére a korábbival ellentétben, immár kétórás sztrájkot hirdetnek – jelentették be sajtótájékoztatón pénteken.

Pukliék legutóbb március 30-án tartották egyórás tiltakozást, nyomásgyakorlást a kormányra azért, hogy kezdje meg az oktatás teljes reformját a Civil Közoktatási Platform 12 pontjának azonnali teljesítésével. A mozgalom szerint nem elfogadhatók a Köznevelési Kerekasztalon tárgyalásai, nem elég, hogy „megszüntetik” a KLIK-et. Már akkor jelezték, ha továbbra sem veszi komolyan akciójukat a kormány, folytatni fogják.

A múlt hét szerda reggeli 8-9-ig tartó megmozduláson a szervezők adatai szerint több mint hétezren vettek résztPilz Olivér, Pukli István és Törley Katalin szerint ilyen erejű megmozdulásra Magyarországon még nem volt példa. A demonstrációról a The New York Times is írt. Lázár ezzel szemben a csütörtöki Kormányinfón a tanárok viselkedése és akciója kapcsán bohóckodásról beszélt.

És bár Pukli februárban még azt mondta, a mozgalom tagjai nem hajlandóak leülni a köznevelési kerekasztalhoz Palkovics Lászlóval és Balog Zoltánnal tárgyalni, a 24.hu kérdésére Törley Katalin ma már úgy nyilatkozott, nem akarnak személy szerint megnevezni embereket, a kormány valamennyi tagjával nyitottak a megbeszélésre.

Újabb fenyegetés a kormánynak

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a TV2 Mokka című péntek reggeli műsorában jelentette be, hogy amennyiben hétfőn nem lesz megegyezés, fontolóra veszi az egynapos sztrájk meghirdetését, mert bár szerinte az általuk összeállított 25 pontból sokban közeledtek az álláspontok, néhány nagyon fontos kérdésben nem látják a megegyezés lehetőségét.

Olvasói sztorik