Belföld

A Klik helyett egy még nagyobb behemótot hozhat létre a kormány

A miniszterelnök kommunikációs stábjának javaslatára döntött a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről, írja a Vs. A lap szerint azt várják a kormányban, hogy a Klik nevének eltűnésével az összes botrány is eltűnik, ami hozzá kapcsolódott. Azt írják, Orbán környezetében egy ideje törik a fejüket, hogyan lehetne megoldani a pedagógustüntetések ügyét.

Be kellett látni, hogy hiába szervezzük át vagy cseréljük le a vezetőjét, a Klik az Klik marad, az átalakítás nem mossa le a hozzátapadó rengeteg negatívumot. Egy új szervezet viszont tiszta lappal indulhat, a kormány pedig felmutathatja, hogy meghallgatta a tüntetők követeléseit.

Mondta a lapnak egy kormánytag. Úgy tudják, a Klik után egy működésében decentralizált, de még szélesebb hatáskörű szervezetet vár az átalakításban szabad kezet kapó oktatási államtitkár.

Az egyeztetéseken egyelőre csak állami intézményfenntartóként emlegetett szervezet alá információink szerint az általános- és középiskolák mellett az egyetemeket is betagoznák, írja a lap. Az új, állami intézményfenntartóról készült koncepció két hét múlva kerül a kormány elé, a parlament még áprilisban dönthet a létrehozásához szükséges törvénymódosításokról és szeptembertől kezdheti meg a működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik