Belföld

Ügyvédje szerint nem emlékszik a lövöldözésre a kalasnyikovos férfi

A bíróság pénteken úgy döntött, előzetes letartóztatásba helyezi a fegyverest.

Elrendelte pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki szerdán egy gépkarabélyból több lövést adott le a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében – mondta el Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának munkatársa a helyszínen újságíróknak.

A bíróság – a Központi Nyomozó Főügyészség indítványával egyezően – a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt döntött a legszigorúbb kényszerintézkedés mellett. Madarasi Anna azt mondta: a bíróság nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedésre, mivel a gyanúsított felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményt, továbbá más eljárás is folyamatban van ellene.

Horváth Róbert, a férfi ügyvédje annyit mondott újságíróknak: védence nem emlékszik a történtekre, állítása szerint több éve húzódó sérelem érte az igazságszolgáltatás részéről, ami miatt tönkrement az egészsége és a kiskunhalasi ügyészség épületébe belépve is egy marék nyugtatót szedett be. Hozzátette: a bíróság 30 napra elrendelt jogerős végzése értelmében a férfi az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tölti előzetes letartóztatását.

Állami intézkedéseket sürget az ügyészek egyesülete

Az Ügyészek Országos Egyesülete (ÜOE) szerint okkal lehet tartani attól, hogy a jövőben hasonló esetek történhetnek, mint amilyen a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen volt szerdán, ezért az állam részéről konkrét intézkedésekre van szükség.

A szervezet elnöke, Matécsa Artemon által jegyzett, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írták: az egyesület tagjai megdöbbenéssel értesültek arról a március 16-i esetről, amikor egy férfi megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség – Kiskunhalasi Járásbírósággal közös – épületében azzal a szándékkal, hogy megölje a vezető ügyészt. A férfi gépkarabélyt vitt magával, s abból lövések is eldördültek. Az egyesület szerint okkal lehet tartani hasonló esetektől. Közölték, a szervezet együtt érez azokkal a kollégákkal, akiket hivatali tevékenységük kapcsán atrocitás ér. “Az igazságszolgáltatásban betöltött szerepe miatt az ügyész folyamatosan ki van téve különböző veszélyeknek” – tették hozzá.

Kiemelték, az ügyészek és a bírák biztonsága, védelme elsődlegesen az állam feladata, annak keretében jogszabályi háttérrel és anyagi forrásokkal biztosítani kell a szükséges szervezeti és személyi feltételeket. “Mindemellett elengedhetetlen a munkáltató hathatós intézkedése, de az ügyészi és bírói kar, az alkalmazottak tudatossága és együttműködése is”, csak ezek együttesen vezethetnek a korszerű biztonság megteremtéséhez – áll a közleményben.

Az egyesület abban bízik: az eset rávilágít arra, hogy “az állam részéről konkrét intézkedések szükségesek, mivel az igazságszolgáltatás csak úgy lehet hatékony, ha az ügyészek/bírák hivatali feladataikat megfélemlítés, akadályoztatás, zaklatás terhétől mentesen, biztonságos körülmények között tudják ellátni”.

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken 30 napra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A férfit emberölés előkészületével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, valamint kényszerítés bűntettével gyanúsítják.

Anyja büszke rá

A férfi korábbi információk szerint szerdán reggel 9 óra körül kezdett lövöldözni az ügyészség épületében, Kiskunhalason . A halasinfo.hu szerint a támadó egy Kalasnyikov típusú géppisztollyal lépett az épületbe, és a vezető ügyészt akarta megölni. Az irodájába azonban nem jutott fel, mert biztonságiaknak sikerült megfékezniük, de közben 4-5 lövést is leadott. Végül egy rendőr bilincselte meg a támadót. A portál szerint a támadó elájult, ezért mentőt is hívtak. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az eset után azt mondta, a lövöldözőt a kiérkező rendőrök lefegyverezték, az elsődleges információk szerint senki sem sérült meg. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrséggel együttműködve jár el, az esetről a későbbiekben adnak tájékoztatást, amint a nyomozás érdekei lehetővé teszik.

Téglás Péter vezető ügyész a támadás után a helyszínen azt mondta, “a biztonsági őr és ő maga is ünnepelhet, mert újjászülettek” – írta a HalasInfo.hu. Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek és a Járásbíróságnak helyet adó épület folyosóján ismerete szerint 10-15 töltény nyomát látták. Közölte, a férfi gépfegyverrel érkezett, amit a beléptető kapu előtt vett elő. Az épületben két biztonsági őr dolgozik, elsődleges információk szerint a támadó az egyiket túszul használhatta, a másiknak ugyanakkor sikerült lefegyvereznie, eközben dulakodtak, és lövöldözés is volt. Bicskei Ferenc elmondása szerint a férfi “régi panaszos ügyfél”, aki korábban rendszeresen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a bíróságot.

A Blikk pénteken arról írt, hogy édesanyja büszke a lövöldözőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik