Élő Belföld

Lázár: készültségben kell tartani a magyar határrendészeti szerveket

Bár azt nem tudni, pontosan miért hirdette ki ezt a kormány. Mert a számok ezt egyelőre nem indokolják. Ráadásul a Rogán-Lázár belharc sem csitul, a Miniszterelnökséget vezető minisztert pedig a piacról is csábítják, annyira megy neki a bürokráciacsökkentés.

Lássuk, miről szólt e kötetlen két óra! Lázár beszélt a

  • földárverésekről,
  • az oktatási reformokról,
  • a dübörgő magyar gazdaságról,
  • az átlátható pénzköltésről az EU-támogatások ügyében,
  • a rákgyógyszerek állami támogatásáról,
  • a hazai fegyveriparról,
  • a gyodáról még egyszer,
  • Áder János vétójáról,
  • a március 15-i esetleges balhéról,
  • a kecskeméti virtusról,
  • a rothadó nyugati sajtóról,
  • a nagy állami leépítésekről,
  • a fővárosi szuperkórházról stb.

Kormányinfó, negyvenkettedszer, élőben (persze már nem frissül).

Véletlen? Aligha!

A 42. Kormányinfó is véget ért, de mielőtt lezárnánk élő közvetítésünket, megjegyezzük, hogy misztikus szám ez a 42-es. 42-ben döntött úgy Pál apostol, hogy valóban apostollá válik, magyarán felveszi a kereszténységet. Derék döntés, ahogy Lázár János is derék döntéseket hoz. Ennyi.

Ügyvédügyi Minisztérium

Lázár szerint kifejezetten jót tesz az országnak, hogy van egy minisztérium, amit ügyvédek vezetnek. Ugyanis a kötelezettségszegési eljárásokat vagy elbuknánk vagy tízmilliókért kéne ügyvédeket fizetni. Lázár nagyon dicséri volt tanárát, Trócsányi professzor urat, nem láttunk még kormánytagok közt ilyen mély tiszteletet.

trocsanyi(960x640).jpg (Array)
Trócsányi László.

Mondjon le Trócsányi professzor úr?

Le kéne-e mondania Trócsányi Lászlónak (Lázár: professzor úrnak!), mert működik az ügyvédi irodája, és állami megbízásokat is kap a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda. Lázár szerint Trócsányi felfüggesztette jogviszonyát a céggel, szünetelteti tevékenységét mint ügyvéd, nincs összeférhetetlenség.

Az EU-támogatások furcsa értelmezése

Lázár szerint nagy támadás zajlik ellenünk az uniós támogatások közép-európai osztogatása mellett. Szerinte civileket bíznak meg, hogy bizonyítsák, ezek az államok rosszul használják fel a pénzeket. Ismét előhozza, hogy nem ajándékba kapjuk a támogatásokat. Például, ha nem lenne EU- csomó vámot beszedhetnénk (azt elfelejti, hogy nekünk is vámokat kéne fizetni). Az MGTS-csoportról* is beszél, hogy a beruházások 1-1,7 százalékát (max. 3-4 százalékát) kapta a nagy beruházásokat, a többit külföldi cégek kapták, szóval szörnyű, hogy nem a hazaiak nyertek. És végre sorosozott is egyet.

*MGTS: Mészáros-Garancsi-Tiborcz-Simicska

Jön a hatalmas fővárosi zöldítési program

A Déli pályaudvar helyére nem kerülhet, ott zöldfelület lesz (amúgy még hatásvizsgálatok zajlanak). A Levegő Munkacsoportot is támogatja abban, hogy több zöldfelület legyen, ezért akarnak a Nyugati pályaudvartól a Városligetig is zöld folyosót. Orbán már felkérte Lázárt, készítsenek hatástanulmányt, hogyan valósulhatna ez meg. A Délihez visszatérve azt mondta, Kelenföld vehetné át a szerepét, uniós forrásokból építhetnék át a pályaudvart.

Kell az a szuperkórház Budapestre

Az első félévben meg kell születni a budapesti szuperkórházról szóló döntést, vagy nem valósul meg 2018-ig. Lázár szerint 30-40 milliárd forintos beruházás lehet ez, és ez nem uniós forrásból jön majd. A fővárosi kórházakra nem lehetett uniós pénzt költeni, ezért szerinte a vidéki kórházak sokkal jobb állapotban vannak. Nem helyvitáról van szó, a kérdés, hogy az egész város és agglomeráció szempontjából hol legyen a kórház.

A Golgotáról gurguláztak

Munkácsy Mihály Golgotája esetén a vételárról van vita szerinte, nem a kép védettségéről. Pákh Imre tulajdonost fényezte, aki szerinte nagyon fontos műgyűjtő és mecénás, de meg kell értenie, hogy a magyar államnak is vannak pénzügyi korlátai. Persze nagyra becsülik, hogy Munkácsy-gyűjteményt épített fel. “Az egész magyar sajtó üti az MNB-t, hogy miért vesz képeket” – terelt fantáziadúsan Lázár, miközben szerinte azt kérik számon, hogy miért nem ad többet a Golgotáért.

150 ezren repülhetnek az állam kebeléről

A Hagyományok Háza hasonló besorolást kap, mint a Nemzeti Színház. Több intézményt az MTA vesz át, több cég formában fog tovább működni. Lázár javasolni fogja, hogy legyen egy Karrier Híd, azaz, támogassák azt, aki volt közszolgát vegyen át. Július 1-től kezdődik a béremelés és a köztisztviselői kar karcsúsítása, 150 ezer ember elbocsátása várható. Erre viszont időre lesz szükség. Jön a “szuperállamkincstár, turbóállamkincstár” is, ami az állam kifizetőhelye lesz.

A rothadó nyugati sajtó támad

A Magyar Idők bociszemekkel kérdezte, mit szólnak a svéd Aftonbladet és a New York Times cikkeiről, frenetikus móka kezdődött el Lázár és Kovács között. Lázár szerint rajtunk mindig a sajtószabadságot kérik számon, eközben a svéd nagykövetünknek nem engednek válaszcikket leközölni. Trócsányi miniszter úr jogi értekezését is leszedték a polcokról, ami ellen szerinte baloldali (!!!) belga értelmiségiek is tiltakoztak. Kovács szerint Belgiumban még sajtótörvény sincs. Trágya hely a nyugat, na.

Helikopterre kéne költeni

A helikopterbeszerzési programról azt mondta, a mentőszolgálat is bérli a helikoptereit. Még nem tudni, hadrendben tartható-e a mostani 14 helikopteres honvédségi flotta. A NATO felé költéseket vállalt az állam. Két dologra kell költeni: a katonák fizetésére és a helikopterek (szállító főleg, na meg pár harci) beszerzésére.

A kecskemétiek már csak ilyenek, ha vb-ről van szó

Kecskemét nem pénzzel, hanem egy imázsfilmmel támogatja a budapesti vizes vb-t. Ezt a kazanyi vb miatt hamar el kellett készíteni, még a testület határozata előtt, bár a polgármesternek volt joga a kötelezettségvállalásba, volt erről felhatalmazása. Ezt utólag jóváhagyta a képviselő-testület. Előbb döntött a polgármester, minthogy a fedezet meglett volna. Nemzeti ügynek tekintik a kecskemétiek a vizes vb-t, ezért támogatják, a kecskemétiek ilyen emberek Lázár szerint.

Maradnak az Erzsébet-táborok

Kérdésre elmélkedett arról is, hogy az EU megtorpedózta az Erzsébet-rendszert. Egy korábbi terv került napirendre a cafeteria készpénzes juttatásáról. A Szép-kártyáról még egyeztetnek a vendéglátókkal, milyen hatása lenne a kártya kikerülésének. Az Erzsébet-program gyereküdültetése nem függ a program kudarcától, továbbra is gyerekek üdülhetnek a kormányüdülőkben.

Lesz-e Google-adó?

A Google és Facebook megadóztatásának tervéről beszélt, itt az átlagos magyar állásponttal ellentétben azt mondta, tagállami szinten ez nem megoldható, uniós szinten kéne dönteni. Az európai telekomcégek is a közös fellépést javasolták.

Kubatov sose hazudik

Kubatov Gáborral nem beszélt az NVI-vel történtekről, és elhiszi a nyilatkozatát, mert neki még sose kamuzott a Fidesz pártigazgatója.

Lesz-e ünnepi balhé kedden?

Március 15-ről kérdezett az egyik újságíró, hogy Orbán Viktor beszédéhez közel lesz egy ellenzéki tüntetés. Szépen sikerült lovat adni Lázár alá, aki szerint a rendőrség nem akart ellenzéki tüntetést, a bíró viszont a véleménynyilvánítás szabadságát részesítette előnyben. Elmondta, a rendőrség dolga az ünneplők és tüntetők biztosítása. Azt kéri a szervezőktől, hogy akik Orbán beszédét akarják meghallgatni, azok hadd tehessék, és Orbán híveit is megkérte, hagyják a másik tábort tiltakozni.

Áder vétózott, Lázár kommentál

Csak ezután jött a kemény kérdés: Áder János visszadobta a jegybank- és a postatörvény módosításait, pontosabban az Alkotmánybíróság elé utalta normakontrollra. Lázár szerint a kormány tiszteletben tartja az elnöki vétót, nem is akarja kommentálni. Aztán kommentált: szerinte a postatörvény hatályát kritizálta, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szempontjait pedig beépítették a módosítóba. Az MNB-ről azt mondta, jó vita ez, hogy a nyilvánosságról szóló érdek és az ország pénzügyeihez fűződő érdek összecsap.

Az élet egy gyoda

A magyar-szerb határszakasz megerősítése azonban indokolt lehet. Kellhetnek pl. ideiglenes utak, mert eső esetén megközelíthetetlen sok gyodaszakasz. “Nem autópályáról beszélünk és nem aszfaltburkolatról, csak megerősített utakról” – mondta Lázár. De a mostani 30 milliméter eső miatt katonai járművek nem tudtak megközelíteni több határszakaszt. A hőkamerák számát is növelni kell a Miniszterelnökség vezetője szerint, aki hozzátette, “a védelemhez áramra is szükség van.”

Most akkor miért van országos válsághelyzet?

A bevándorlási válsághelyzetről szólt az első élő kérdés. Lázár szerint nem tudjuk, a Balkánon mi fog történni. A migránsok egyelőre tiszteletben tartják a döntést, de “kiszámíthatatlan a reakció”. Lázár szerint “jobb félni, mint megijedni”, ezért kihirdették a válsághelyzetet az alkotmányos keretek között. A magyar-román határon egyelőre nem lesz kerítés, de fel tudja tíz nap alatt építeni a rendőrség és a honvédség.

Beremend, 2015. szeptember 28. Az épülõ ideiglenes mûszaki határzár a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelõhely közelében 2015. szeptember 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Beremend, 2015. szeptember 28.
Az épülõ ideiglenes mûszaki határzár a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelõhely közelében 2015. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Névnapi mókázás

“Milyen szép, hogy népszabadság napja nincs már” – reagált arra Lázár, hogy Kovács Zoltán a lap Ildikó keresztnevű újságíróját szólította fel, és ugye Ildikók neve napja van. (A 24.hu nevében is boldog névnapot nekik!)

Hazai fegyvereket a hazai honvéd kezébe!

Egy másik korábbi kérdésre, a nemzeti fegyvergyártásról beszélt. Az Irinyi Terv szerint kiemelten kezeli a fegyvergyártást, tárcaközi bizottság foglalkozik ezzel. A cél, hogy jelentős kapacitás alakuljon ki és legyen hazai védelmi ipar.

Komoly szavak a rákgyógyszerekről

Korábbi kérdésekre kezd válaszolni Lázár. Az OEP több rákgyógyszert visszautasított a vádak szerint, Lázár utánajárt, és sorolni kezdte, mennyi új szert törzskönyveztek. A rák népbetegség – folytatja Lázár, aki szerint 19 milliárdot költöttek drága, nálunk nem forgalmazott rákgyógyszerekre, ami ötezer betegen segített. A hepatitis C-re is vannak innovatív gyógyszerek, 7,5 milliárdot költött az állam ezekre. A magyar állam egyedi mérlegelés urán igenis támogatja más szerek beszerzését. “Sajnos érintett vagyok az ügyben, hozzátartozóm okán megtapasztaltam, ez hogy működik” – mondja Lázár, aki szerint az ország még nem tudja követni az amerikai gyógyszerkutatást, de az OEP kész a szert beszerezni.

Olvasói sztorik