Élő Belföld

Lázár: készültségben kell tartani a magyar határrendészeti szerveket

Bár azt nem tudni, pontosan miért hirdette ki ezt a kormány. Mert a számok ezt egyelőre nem indokolják. Ráadásul a Rogán-Lázár belharc sem csitul, a Miniszterelnökséget vezető minisztert pedig a piacról is csábítják, annyira megy neki a bürokráciacsökkentés.

Lássuk, miről szólt e kötetlen két óra! Lázár beszélt a

  • földárverésekről,
  • az oktatási reformokról,
  • a dübörgő magyar gazdaságról,
  • az átlátható pénzköltésről az EU-támogatások ügyében,
  • a rákgyógyszerek állami támogatásáról,
  • a hazai fegyveriparról,
  • a gyodáról még egyszer,
  • Áder János vétójáról,
  • a március 15-i esetleges balhéról,
  • a kecskeméti virtusról,
  • a rothadó nyugati sajtóról,
  • a nagy állami leépítésekről,
  • a fővárosi szuperkórházról stb.

Kormányinfó, negyvenkettedszer, élőben (persze már nem frissül).

Vége a mutyiknak az EU-s pályázatoknál (?)

4500 milliárd forint uniós pályázatot írt ki eddig a kormány, 3000 milliárdnyi van elbírálás alatt, 500 milliárdról hoztak eddig döntést. A kormány új pályázatértékelési rendszerről döntött az átláthatóság érdekében. Ez az utolsó lehetőség szerinte, hogy uniós forrásaiból költünk, majd tévelygett egy sort abban a témában, hogy mi bizony megérdemeljük ezt a pénzt. Lázár el akarja kerülni a mutyikat, jönnek az objektív kritériumok, a nyilvános szaknévsorok a pályázati értékelőkről, akik nemzetbiztonsági átvilágítás alá kerülnek. Nagyon jó fizetésük lesz, az egész 1 milliárd forintba kerül majd.

Dübörög a legendás pannon puma

A gazdaság növekedését sorolja számokban, az ipar, a turizmus és a kereskedelmi is jól teljesített, eddig többlet van az államháztartásban. Sőt, az az elmúlt év legstabilabbja az elmúlt 30 évben. Így fut rá az állam a 2017-es költségvetés vitájára. Lázár János szerint javul az adófizetési morál. 4,4 millió ember fizet adót, szerinte a tíz évre vállalt egymillió munkahely fele megvan (a közmunka részarányát nem részletezte).

Oktatási bürokráciacsökkentés

Lázár szerint az egyháznál lévő intézmények működése a legstabilabb, az önkormányzatok által működtetett és állam által fenntartott intézményeké a legrosszabb. “Nem volt helyes, hogy az önkormányzatok megtartották a működtetést” – hárítja az állam sarát Lázár. Oktatási bürokráciacsökkentés is következik – zárta az oktatás témakörét.

Micsoda oktatási reformok!

Beszélt a köznevelési kerekasztalról. Áprilisban tesz jelentést Palkovics az oktatási kerekasztal munkájáról. Tisztelje meg mindenki a Köznevelési Kerekasztalt a véleményével – kéri sokadszorra is Lázár. Hozzátette, az OECD is bekapcsolódott a munkába. Hatalmasat zuhant a magyar gyerekek tudása, ezért a reform elkerülhetetlen volt. Július 1-től új szervezeti keretek jönnek a Kliken belül, átláthatóbb és következetesebb lesz a munka. 38 milliárd forint extra támogatás megy a 90 ezer lejárt számla kiegyenlítésére. Március végére rendezi a tartozást a Klik.

Földárverések dübörgése

A földárverésekről azt mondta, változatlan árverési feltételekkel, a piacinál magasabb kikiáltási áron, 38 milliárd forintért értékesítettek földeket, 140 ezer hektárt akarnak márciusban eladni.

Bezárhatnak a befogadóállomások

A keleti határ mentén mérlegeli ezt a kormány, ez nem kötelező Lázár szerint, elsődleges a településen élők biztonsága. Körmend és Szentgotthárd esetében a kormány felkészült arra, hogy ott ideiglenes őrizetet tudjanak biztosítani.

Áttörnek. Román kerítés?

A határnál megjelennek olyan csoportok, amelyek áttörik Szerbia, Bulgária vagy Macedónia határait, erre fel kell készülnie Magyarországnak.

Egyelőre nem építünk román határzárat, jelentette ki Lázár, de mihelyt szükséges lesz, soron kívül fel tudják húzni.

Egyévi közös tétlenség

Az EU egy évig nem tett semmit a menekültválság megoldása érdekében, ezt először a magyarok unták meg, utána a V4-ek, majd Ausztria. És most már Európa is tenne valamit, miközben a magyarok migrációs válsághelyzetet hirdettek.

„Készültségben kell tartani a magyar határrendészeti szerveket”, mondta Lázár.

Kvótaharc

Az Európai Bizottság javaslatokat fog tenni az Európai Tanácsnak ebben az ügyben. A német kancellár is úgy gondolja, a balkáni menekültútvonal lezárását nem tartja jó ötletnek. Közben a magyarok természetesen még mindig elutasítják a kötelező kvótákat.

Ha erről születik javaslat, Magyarország önálló javaslatokkal fog élni, erről rendkívüli ülésén tanácskozik majd a kormány.

Magyarország a törökök mellett

A magyar kormány értékelése szerint a törökök egy komoly javaslatot raktak le, a menekültcsere azonban komoly problémákat vet fel, erről bővebben itt írtunk.

A török 3+3 milliárd euróról Lázár azt mondja, nem zárkóznak el ettől. De a balkáni országok is kapjanak pénzt a védekezésre.

Vétó? Nem vétó?

Parttalan volt a vita az Európai Tanácsban, Lázár szerint Orbán és Fico kezdeményezték, hogy függesszék fel a vitát. A szlovákok és a magyarok kérték, hogy napolják el az egészet, elmaradt a miniszterelnökök vacsorája is.

Majd március 17-én újrakezdik.

Olvasói sztorik