Belföld

Balla Irma-gyilkosság: Megkezdődött az új bírósági eljárás, a segédmunkás tagad

D. Lajos a vádirat ismertetése után azt mondta, nem akar vallomást tenni,

Megkezdődött a Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt férfi büntetőpere szerdán a Nyíregyházi Törvényszéken.  A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt D. Lajos a vádirat ismertetése után azt mondta, nem akar vallomást tenni, nem ismeri el bűnösségét, és kérdésekre sem kíván válaszolni. Bodnár Zsolt tanácsvezető bíró ezután felolvasta a vádlottnak az előző eljárásban tett vallomását, majd a kihallgatásáról készült videofelvételt vetítették le – írja az MTI.

Ahogy arról beszámoltunk, a képviselőnőt 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. Testét 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza. Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül 2013 szeptemberében megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

Az országos rendőrfőkapitány utasítására 2013. november 25-én az ORFK kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztálya indított új nyomozást a tettes felderítésére. „A minden részletre kiterjedő értékelő-elemző munka eredményeként megállapítottuk, hogy más elkövető személye sem volt kizárható, az áldozat fiára vonatkozó, egyenként és összességükben is mérlegelt bizonyítékok nem alkottak zárt, kételymentes láncolatot. Míg a hajdúsági kollégák hét, mi tizenegy verzió felállítását tartottuk lehetségesnek. Az időmúlás miatt az összes információt, különösen a legfrissebbeket megfelelő körültekintéssel kellett értékelnünk. Rendelkezésre állt a lefoglalt ruházat, a telefon és a számítógép, és tudtuk, különösen fontos szerepe van a biológiai nyomoknak. Számosat rögzítettek és értékeltek az alapeljárásban, de a hat négyzetméteres ágytakarót, amelyen az áldozat a halálakor feküdt, senki nem vizsgálta. Igaz, ez vérrel erősen szennyezett volt, teljes felületének DNS-vizsgálata több mint százmillió forintot emésztett volna fel, és kiszámíthatatlan ideig tartott volna, ezt el kellett vetnünk” – mondta a Zsaru magazinnak korábban Balog Gábor alezredes, kiemelt főnyomozó. . Ez volt a döntő láncszem, mert az ágytakarón megtalálták D. Lajos biológiai profilját.

(Nyitókép: MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik