Belföld

Szegénységi bizonyítvány – ellenzékiek Budapestről

Az MSZP szerint a főváros idei költségvetése “nyílt beismerése annak, hogy Budapest kizárólag arra kap pénzt, amit Orbán Viktor és emberei jóváhagynak”. Szaniszló Sándor, a szocialisták budapesti képviselője emlékeztetett, hogy az idei budapesti költségvetés 85 milliárd forintos hiányt állandósít. Emellett 2010-hez képest további 200 milliárd forintos elvonást is tartalmaz, hiszen míg 2010-ben 535 milliárd forint volt a kiadási főösszeg, addig idén ez már csak 313 milliárd forint.

“A főváros emiatt garázsvásár módjára értékesíti a még piacképes vagyontárgyait” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint a városvezetésnek ehelyett a kormánytól vissza kellene vennie az elvett források nagyobb részét.

A rezsicsökkentés ára

A Jobbik úgy véli, Budapest idei költségvetése valójában egy szegénységi bizonyítvány, hiszen az fejlesztésekre csak akkor hagy lehetőséget, ha azok elengedhetetlenül szükségesek. Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a költségvetés sok helyen csökkentett kiadásokkal számol.

Példaként említette a környezetvédelmi alap támogatásának 68,5 százalékos, a Budapesti Rendőr-főkapitányság finanszírozásnak 25 százalékos csökkentését, továbbá azt, hogy az önkormányzati feladatellátás tartaléka a korábbi 800 millió forintról nullára zuhant.

Kiemelte: a közműcégek rezsicsökkentés miatti folyamatos kompenzációigénye további kockázatokat rejt, a rezsicsökkentést ezzel tulajdonképpen az állampolgárok fizetik meg, csak nem közvetlenül, hanem az önkormányzaton keresztül.

A szűkölködés évei jönnek

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Budapest válságban van, és ezt jól mutatja az idei büdzséje is, amely egy válságköltségvetés. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerint a városvezetés 2010 után letért arról az útról, amely a működési megtakarításokkal teremtett fedezetet a fejlesztésekre.

Kockázatként említette például, hogy a bevételek között szerepel 12,6 milliárd forint, amelyet a kormány ígért meg az agglomerációs közlekedésre, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalata alapján ennek folyósítása kétséges.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az eladósodás és a szűkölködés évei következnek Budapesten a város idei költségvetése alapján. Karácsony Gergely, a párt budapesti képviselője, Zugló polgármestere elmondta: a büdzsén jól látszik, hogy Budapest kimarad az uniós fejlesztési forrásokból, továbbá az is, hogy a kormány politikája és a rezsicsökkentés mekkora károkat okoz.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik