Belföld

Csekély Czunyiné felelőssége, ő csak végrehajtó volt

A Heti Válasz Czunyiné leváltása és bábszerepe mellett, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester korábbi megszólalásait nézte meg. A volt oktatási miniszter már többször erősen bírálta a kormány oktatáspolitikáját, Hoffmann Rózsával pedig nyílt konfliktust is vállalt.

Arról is lesz, hogy vajon miben engedhet a kormány a pedagógusoknak.

A Klik megformálásának lehetőségéről azt mondta körülbelül másfél évvel ezelőtt, hogy

nagyon fontos, a 198 tankerület önálló döntési jogkörének, autonómiájának fokozatos szélesítése.

A Klikről 2014 januárjában azt nyilatkozta, az államosítás már önmagában előidézi a problémát, jobb ötletnek tartotta volna, ha a nagyobb önkormányzatoktól nem veszik el az iskolákat.

Tavaly májusban pedig az ATV-ben kijelentette, egy 130 ezer embert foglalkoztató üzem nem csoda, ha nem működik. Ugyanebben az évben, ugyanerről a témáról azt nyilatkozta,

az iskolák nagy részét, 70-75 százalékát nyugodtan vissza lehet adni az önkormányzatoknak.

A tananyagot már 2014-ben is túl soknak tartotta, az erre szánt időt viszont kevésnek.

Az egész napos iskola bevezetéséről még 2013-ban azt mondta:

önmaga paródiája.

A tankönyvválaszték csökkentéséről 2013-ban ez volt a véleménye:

sokféle gyerek van, sokféle tanulási út, nem fedi le a két tankönyv ezt a sokféleséget.

Mit érhetnek el a tanárok?

A hetilap átnézte azt is, mik lehetnek a tanárok követelései, valamint azt is, ezekből mi valósulhat meg.

  • A tananyag csökkentésére hajlandóságot mutat a kormány, habár volt már hasonló helyzet 2013-ban, annak az lett a vége, hogy még több lett belőle.
  • Az óraszám-csökkentésre még nehezebben hajlana a kormány, ehhez a saját kreálmányaikat, például az etika és testnevelés óraszámait kellene csökkenteni.
  • A tankötelezettséget 2012-ben vitték le 16 éves korig, elképzelhető, hogy megint felemelik, a presztízsveszteségen kívül nem származna hátránya a kormánynak ebből.
  • Az iskolák szeretnék elérni, hogy ne tartozzanak a Klik alá. Erre gyakorlatilag nincs esély, az államosítás a kormány egyik kedvenc tevékenysége, nem fognak engedni.
  • A tanárok szeretnék a régi munkaidőt (22 óra) a régi fizetést, de erre sincs nagy sansz. Az adminisztratív terhek egy részét viszont biztosan leveszik róluk.
  • A tankönyvválaszték korlátozásából és a kiadás államosításából a kormány már csak akkor enged, ha nagyon túl akar lenni az ügyön.

A tanárok minősítéséről pedig Balog Zoltán azt mondta, nem muszáj hetvenhét indikátort alkalmazni elég tizenöt is, az igazi előrelépés viszont az lenne, ha a kormány bízna a tanárokban.

Csekély Czunyiné felelőssége, ő csak végrehajtó volt

A hetilap arról is ír, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, a kormány oktatáspolitikájának gyalogáldozata lett. Balog Zoltán miniszter elmondta, nem voltak elégedetlenek az államtitkárral, és továbbra is számítanak rá, mint digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos.

A lap szerint Czunyiné felelőssége az oktatás válságában csekély, ő inkább a kormányfő akaratának végrehajtója volt.

Arról írnak, hogy politikai befolyás nélkül, görcsösen igyekezett megfelelni a felsőbb elvárásoknak és nem vette komolyan a válságtüneteket. Mostantól Palkovics Lászlón, az új államtitkáron a sor, hogy megreformálja az oktatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik