Belföld
III. Köznevelési Konferencia az Educatio szakkiállításon

Állami törvénysértés kísérheti a bürokráciacsökkentést

24.hu
24.hu

2016. 02. 11. 07:06

Az egyik beolvasztott háttérintézmény leköszönő dolgozói nem kapták meg határidőre se a járandóságuk egy részét, se a munkakereséshez szükséges igazolásokat.

A beolvasztásra ítélt háttérintézményektől távozó dolgozók sem kapták meg a törvényi határidőig járandóságuk jelentős részét, sőt, azokat az igazolásokat sem, melyekkel el tudnának helyezkedni a munkaerő-piacon – tudta meg a Magyar Nemzet.

A „bürokráciacsökkentés” keretében kijelölt állami cégek és háttérintézmények nagy része az év második felében, vagy jövőre tűnik el, de van olyan cég is, ahol már az év elején megtörtént a fúzió. Az Educatio Kft. január 1-én beolvadt az Oktatási Hivatalba, a dolgozók egy részét viszont olyan feltételek elé állították, melyet többen nem fogadtak el. A lap forrásai szerint épp ez lehetett az állam célja, így ugyanis nem kell magasabb lelépési összeget fizetni a távozóknak.

Ugyanakkor több volt Educatio-dolgozó is arról számolt be, hogy a törvényi határidőig csak járandóságuk egy részét kapták meg, pedig a Munka törvénykönyve szerint legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik napon – jelen esetben február 5-én – számlájukon kellett volna lenniük az egyéb pénzeknek is. Úgy tudni, ezeknek a rögzítését az Oktatási Hivatal elvégezte, de az utalást csak a Magyar Államkincstár jóváhagyása után teljesíthetik, ami nem történt meg.

A távozó dolgozók a munkakereséshez szükséges dokumentumokhoz sem juthatnak hozzá addig, amíg járandóságukat nem kapják meg. Az igazolások ki nem adásával az állami hivatal szintén megsérthette a vonatkozó előírásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.