Belföld

Sümeget és Kisvárdát is bekapcsolják a felsőoktatásba

A leszakadtabb régiókat is fel akarják zárkóztatni a kihelyezett képzésekkel.

Felsőoktatási képzések indulnak szeptembertől Hatvanban, Kisvárdán és Sümegen, és a felsőoktatási államtitkárság szerint további városokban is indulhatnak helyi igényekre szabott képzések – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A helyi önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, esetleg egyházak által fenntartott közösségi felsőoktatási képzési központok (kfkk) lehetőséget teremtenek a hátrányos helyzetű régiók versenyképességének javítására. A központok államilag elismert felsőoktatási intézményekkel együttműködve indíthatnak az Oktatási Hivatal által nyilvántartott képzéseket.

  • Hatvanban szeptembertől a Budapesti Gazdasági Főiskola indít nemzetközi gazdálkodási alapképzést, a Semmelweis Egyetem pedig ápolás és betegellátás alapszakot.
  • Kisvárdán a Debreceni Egyetem agrármérnöki és turizmus-vendéglátás szakot, a Miskolci Egyetem programozó informatikus képzést indít.
  • Sümegen a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gazdálkodási menedzsment, kereskedelem és marketing, turizmus és vendéglátás alapszakára, illetve egészségügyi szakápolói képzésre lehet majd jelentkezni.

A lap szerint 2017-től Ózdon, Békéscsabán, Sátoraljaújhelyen és Salgótarjánban nyílnak meg újabb kfkk-k (Janiczak Dávid ózdi polgármester novemberi évértékelőjén ki is emelte ennek fontosságát).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik