Belföld

Lázár Habonyról: annak kínos, aki így viselkedik

Hatalmasat ment Lázár János, bebokszolt az uniónak, picikét beszólt Habony "Ibizánveretős" Árpádnak, de megkapta tőle az összes pedagógus és a hülyeségeket hadováló szentgotthárdi polgármester is.

“Szlovák szövetségeseink” – mondta ki a súlyos kifejezést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Arról beszélt, hogy megtámadta a két ország a kötelező menekültkvótákat, aminek nyomatásával súlyos hibát vétett az EU. Hozzátette, az Európai Parlament elnöke 1 millió elosztandó emberről beszélt nemrég. Reméli, hogy az új lengyel kormány is csatlakozni fog a kezdeményezéshez.

A 34. Kormányinfón aztán rátért az új kötelezettségszegési eljárásra, amit a kerítésépítéssel kapcsolatos joggyakorlat miatt indított el az EU. Szerinte ez bosszú az unió részéről, ez megfelel más országok joggyakorlatának.  “Ez egy méltánytalan eljárás, ez egy unfair eljárás velünk szemben” – mondta Lázár, aki szerint élni fogunk a válaszadással, bíróságig is elmegy Magyarország. Felhozta Németországot, hogy ott 300 ezer embernél 3 éve nem tett semmit a helyzet rendezésére Berlin, ezért az EU-nak őket kéne elővenni.

Fotó: AFP / Boris Roessler
Fotó: AFP / Boris Roessler

“Lopakodva megpróbálnak minket kirekeszteni Schengenből” – mondta Lázár, aki szerint pár uniós ország egy mini-Schengent tervez létrehozni. Közben szerinte arra kényszerítenek minket, hogy fogadjunk be bevándorlókat. Ezután arról lamentált, hány tízezer ember fog bejönni az EU-ba, ezért sem megy babra a játék.

Mezőhegyesen tovább dobog a ménes

Lázár Mezőhegyesen járt a polgármesternél, tájékozódott a földárverésekről. Eddig 75 ezer hektárt vettek meg helyben lakó földművesek, ez 100 milliárd forint bevételt jelent az államnak. December 31-ig folytatódnak az árverések, majd értékelik a tapasztalatokat, aztán tovább folytatják őket január-februárban. Az árverések “korrekt és nyugodt formában zajlanak” – örvendezett a miniszter.

A város fontos cége a Mezőhegyesi Ménesbirtok, ezért a polgármester nem szeretné, ha megszűnne. A kormány közben döntött arról, hogy megalapítja az új mezőhegyesi ménesgazdaságot. Mintagazdaság jön létre, ennek alapja a ménes lesz (ez nem azonos a ménesbirtokkal), aminek Mezőhegyesen nincs is földje, csak Gyulánál (itt a korábban privatizáló szocialistákat ekézte). Egy 3-4000 hektáros állami mintagazdaság jöhet létre, ami átveszi majd a két mezőhegyesi ménescég alkalmazottait is. Erre állami garanciát vállalt a Miniszterelnökség ura.

Az állam jogorvoslatért bíróságra megy amiatt az ítélet miatt, ami megkérdőjelezte a földbérleti szerződések jogosságát. Mezőhegyes amúgy 80 millió forint adóbevételtől eshet el az állami cég megalapítása miatt, de Lázár szerint más úton megkapja a város ezt a pénzt.

Lázár János és a kartell

Átlépte Magyarország a 9000 milliárd forintos kifizetett EU-támogatási álomhatárt – büszkélkedett Lázár, beismerve, hogy ez mennyire járul hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez. Megdicsérte az apparátust is a kormányban, ami elintézte mindezt. Odaszurkált a bírálóknak, akik anno támadták a fejlesztési pénzek Miniszterelnökséghez kerülését. Hozzátette, a következő uniós ciklus keretéből már kiírtak pályázatokat 3000 milliárdra.

M4 építkezés (Array)
M4 építkezés

Van több, összesen 600 milliárdot érintő vitájuk az Európai Bizottsággal. Ilyen az “aszfaltkeverő ügy”, amiben az EU azzal vádol, hogy előnybe hozott a kiíró egyes cégeket útépítés terén. A miniszter fenyegetett, hogy ha elmeszelik az országot, azt az útépítő cégeken fogják “bevasalni”. A másik ilyen ügy a rétesként húzódó M4-es sztráda ügye. Ismét az útépítő cégeken csattant a lázári ostor: kartellgyanú merült fel szerinte, de a GVH elutasította a felvetést, ezzel szemben a Miniszterelnökség bíróságra ment. Nyertek, a versenyhivatalnak ismét ki kell vizsgálnia az ügyet.

A Norvég Alap ügyét is említette. Perényi Zsigmond államtitkár zárt ajtók mögött tárgyalt az alap és az EB képviselőivel. 35-40 milliárd, 2007-13 közötti támogatást fel tudnak majd használni, kifizethetők a pénzek, a programokat be lehet fejezni. “Ez egy jó megoldás, jó egyezség” – mondta Lázár, aki szerint vita van arról, hogy a későbbi pénzeket ki ossza ki, a kormány persze magának akarja a zsírosbödönt.

Gyurcsány!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

“Gyurcsány Ferenc és pártja újabb uniós megbízást kapott” – támadt egy 6 százalékos pártra Lázár. Szerinte az Altus Zrt.-n, Gyurcsány cégén keresztül tiltott pártfinanszírozás történik, az Altus pedig ugye részt vesz egy EU-s projektben. Az Altus Lengyelországban is szeretne dolgozni, ez ügyben a magyar egyeztetni fog a lengyel kormánnyal. Mindezt azért, mert bevándorláspárti szöveget nyomnak Gyurcsányék. Egy későbbi kérdés erre bizonyítékot kért Lázártól, de nem adott, mert szerinte minden nyilvánvaló.

Meghallgatják a Quaestor-törvénnyel kapcsolatos jelentést: az Alkotmánybíróság ugyanis új kereteket szabott az elszámolásnak. Emiatt a kormány a Bankszövetséggel egyeztetett formában alkotta meg a törvényt. A kárral szerzés tilalmát az Ab fontosnak tartotta, az így szerzett összeget le kell majd írni a kártalanítás összegéből. Az eredeti összeg visszafizetésében tudnak segíteni, így kamatot senki sem fog kapni.

Szent Gotthárd, segíts!

Mennyibe került a kampány? – kérdezték még a múltkor a kvótaellenes kampányról, Lázár válasza szerint a 25 milliárdos erre fordítható kereten belül maradt a kormányzati kommunikáció.

Beszélt a szentgotthárdi polgármester – részben zsidózó – beszédéről is, ami nagyon tanulságos volt szerinte. Természetes az, hogyha Szentgotthárd többet vállal el a menekültválság megoldásából, mint más település, azt a kormány támogatja. Szerinte senki sem zsarolta a polgármestert. “Szerencsére nem tagja a kormánynak polgármesterünk, de nem is tervezzük, hogy segíteni hívjuk, olvasva a beszédét” – tette hozzá.

A pilisi vadászbolt ügyéről azt mondta, a kft. minden fegyverselejtezési előírást betart. A selejtfegyverek tárolása többmilliárd forintos plusz költséget jelentett a kormánynak, így ez a megoldás kiváló.

Az iskolafenntartó KLIK bérezéséről is beszélt, mivel az ott dolgozók új bérszámfejtés szerint kapják meg a bérüket. Lázár szerint havi 900 ezerből 6500 hibás bérszámfejtés volt, ezt az új informatikai rendszer harmadolta. “A pénzek kifizetése folyamatos”, határidőig mindenki megkapja a pénzét, aki késve kapja, attól Lázár elnézést kért.

A New York Timest is érdekelte Lázár

Nem akarnak népszavazást kiírni a budapesti olimpiáról – válaszolta kérdésre Lázár. Szerinte sokféle város van, sokan nem kérték ki a társadalom véleményét. Tovább magyarázkodva azt mondta, a Fővárosi Közgyűlés képviselői demokratikus úton lettek megválasztva, legitim módon dönthetik el, legyen-e olimpia.

Külön érdekesség volt, hogy az Országházból kitiltott RTL Klub megkért egy nem RTL-es újságírót, hogy tegyék fel a kérdést Colin Bell közbeszerzési és korrupciós kritikáival kapcsolatban. Lázár János szerint az új közbeszerzési törvény Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályozását alkalmazza, a kritika pedig méltatlan. “Nem fogjuk pozitívan, se negatívan diszkriminálni az amerikai vállalatokat” – válaszolta Lázár, majd odaszólt Bellnek, mondván nálunk nem az a nagykövet, aki támogat egy pártot (Bell mint a Demokrata Párt nagy támogatója kapta meg a posztot Budapesten).

menekultek-a-keletinel.JPG

A New York Times is újságírót küldött a Kormányinfóra, hogy megkérdezze, bizonyítani lehet-e, hogy Salah Abdeslam, a párizsi merényletek egyik főszervezője a Keleti pályaudvarnál járt a nyár végén. Lázár szerint igenis van ilyen információ, hogy ott járt, és van olyan feltételezés, hogy ott találkozott emberekkel. Elmondta, külföldi és magyar titkosszolgálati információk támasztják ezt alá.

Az Ibiza-ügyről azt mondta, nem tartja Habony Árpád ügyét nemzetbiztonságilag aggályosnak. Alapvetően félrebeszélt, nem akart senkinek a magánéletével, szórakozási szokásaival foglalkozni. “Nem követjük nyolcmillió felnőtt állampolgár magánviszonyait” – mondta Lázár, aki szerint ez a viselkedés maximum annak kínos, aki így viselkedik. Később azt mondta, nem látja okát, hogy átvilágítsák Habonyt.

Lázár beszólt az iskolafenntartó KLIK-et nem szerető és bíráló tanároknak is, hosszan taglalta, hogy egy munkaadót lehet nem szeretni, de a tanárok ne merészeljenek dirigálni, nem válthatják le a munkaadójukat. “Azt nem szeretném, ha a farok csóválná a kutyát” – farkozta le a pedagógusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik