Közélet

Mezőhegyesre vonult az ellenzék a földárverések miatt

Attól tartanak, hogy a helyi ménesbirtok ellehetetlenítésével a város is tönkremegy.

Nagygyűlést tartottak vasárnap a földárverések miatt a Békés megyei Mezőhegyesen, a baloldali ellenzéki pártok vezetőinek részvételével – tudósít az MTI. A szónokok a helyi ménesbirtok egyben maradását nevezték a legfontosabb célnak, hangsúlyozták, hogy a településnek csak akkor van jövője, ha az 1800 hektárnyi földterületet mégsem árverezik el.

Elszegényedés és elnéptelenedés

Mitykó Zsolt független polgármester elmondta: a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. évente nettó hatmilliárd forint árbevételt ér el, ebből mintegy 1,5-1,7 milliárdot költenek bérekre, a városnak pedig 80 millió forintot fizetnek adók formájában. Enélkül a településre elszegényedés és elnéptelenedés vár.

Kovács Sándor, a Ménesgazda Zrt. üzemi tanácsának elnöke elmondta: négyszáz állandó munkavállalójuk mellett időszakosan további ezer főnek biztosítanak megélhetést. A meghirdetésre kerülő 1800 hektár földért 16 milliárd forint körüli összeget kell majd fizetni, amennyit a helyi gazdák biztosan nem tudnak előteremteni – jelentette ki. A bérleti jog 2017. január elsején jár le, a vetőmagüzem dolgozóit át fogják venni más cégek, de a többi dolgozóval nem tudni, mi lesz.

Tüntetést szerveznének

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta: a mezőhegyesieknek állandó nyomás alatt kell tartaniuk a Fideszt, december 8-ra, az első mezőhegyesi földterület árverésére tüntetést kell szervezni Békéscsabára. Emellett el kell készíteni a város válságtervét, készülve a borúsabb jövőre.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hangsúlyozta: a helyieknek nem szabad meghátrálniuk, a felháborodás hangját el kell vinniük szerte az országba. Azt is kijelentette, hogy a modern magyar mezőgazdaságot nem lehet családi gazdaságokra építeni, ahogy a Fidesz szeretné, hiszen a falvak csak tengődnek, miután a rendszerváltás után tönkrementek a nagyüzemek.

A PM visszacsinálná

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint ami Mezőhegyesen történik, piti bosszú. Felhívta a figyelmet arra, hogy itt van Európa legnagyobb hibridkukorica-bázisa, Magyarország piacvezető Európában a hibridkukorica értékesítésében. Hozzátette: sosem gondolta volna, hogy valaha ezt szándékosan tönkre akarják majd tenni.

Tordai Bence, a PM képviselője közölte: Orbán Viktoron és klientúráján kívül nem lesz, aki meg tudja venni ezeket a földeket. Nemcsak helyi és nemcsak mezőgazdasági ügyről, hanem Magyarország jövőjéről van szó, egy új ciklusban pedig mód lesz majd a pofátlan rablások visszacsinálására – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik