Üzleti tippek

Autózás és áramfogyasztás okosan – Ez a jövő

Okosodnak a városok, amelyekben egyre több e-autót vizionál a szakértő.

El kell érni a kritikus felhasználói tömeget és infrastruktúrát az okoshálózatok kialakításában ahhoz, hogy a tényleges haszon megjelenjen nemzetgazdasági szinten, vagy a fogyasztók számára is érzékelhető legyen – mondta Huber Krisztián, az Okos Jövő Innovációs Klaszter (OJIK) társelnöke.

A szakértő az Okos Jövő Fórum 2015 konferencia kapcsán nyilatkozott az MTI-nek. A rendezvény fő témája idén az okostechnológiák alkalmazása az energetika és az okosvárosok fejlesztésének területén volt.

Jönnek a villanyautók

Huber Krisztián az intelligens városok jellemzői között kiemelte az elektromos közlekedés, az e-autók várhatóan lavinaszerű térnyerését.

Nem science fiction, hanem normális fejlődési irány, hogy húsz éven belül az autók egyharmada villamos autó lesz.

Könnyen látható ebből a szakértő szerint, mennyire átalakulnak majd a villamos energia hálózati követelmények. Szabályzói oldalról hatékonyan ösztönözhetik az e-autók használatát egyebek mellett a buszsáv megnyitásával, kedvezményes parkolással vagy az autók áfájának csökkentésével, így az e-autó ára, illetve fenntartási költsége meg tudja közelíteni a normál autókét.

Megújuló energia

Kitért arra, hogy a szél- és a napenergia kezelése nem könnyű a villamos energia szempontjából, mivel a hálózatot minden pillanatban egyensúlyban kell tartani. Ha éppen nem süt a nap vagy nem fúj a szél, nagyon bonyolulttá válik a hálózat kiegyensúlyozott szabályozása. Akkor lehet ezt nemzetgazdasági szinten megvalósítani, ha a fogyasztókat is sikerül bevonni.

A leghatékonyabb rezsicsökkentés a fel nem használt energia

Példaként említette, hogy a villamos energia árát akár 90 százalékkal csökkentheti egy olyan megoldás, amely nem folyamatos, hanem szakaszos energiaellátást biztosít az olyan háztartási gépeknek, amelyeknél pár perces kimaradás nem okoz gondot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik