Belföld

Kamupályázattal vertek át több száz szervezetet a pécsi csalók

A regisztrációs díjakból csaknem 3 millió forintot szedtek össze.

Két férfi ellen emelt vádat az ügyészség 563 rendbeli csalás vétsége miatt, miután egy kamu pályázati felhívással 2012 decemberében, és 2013 januárjában   országszerte összesen 563 civil szervezettől – adminisztrációs díj ürügyén – pénzt szereztek. Összesen 2 millió 840 ezer forintot vágtak zsebre és költöttek el. A kár nem térült meg – tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön.

A vádirat szerint a  páros– egy 27 éves fiatalember és egy 35 éves pécsi férfi – 2010-ben alapított céget, budapesti székhellyel, amelynek ügyvezetője a fiatalabb vádlott lett. Mindezt azért, hogy csalással pénzhez jussanak. A meghirdetett pályázatra nonprofit szervezetek jelentkezhettek két fordulóban, és legfeljebb 1,5 milliós támogatást igényelhettek.

A   pályázó   szervezeteknek   első   fordulóban   egy   internetes   adatlap   kitöltésével regisztrálniuk kellett magukat, ez 5 ezer forintjukba került. Ezután a második fordulóba jutott szervezetek a csalók kérésére „projekt tervet” küldtek. A számlát, amelyre az összegek befolytak, a fiatalabb vádlott kezelte. Az ígért támogatás azonban nem érkezett meg, a páros pedig eltűnt, elérhetetlenné vált a cég, amely – a szükséges engedélyek híján – egyébként nem is írhatott volna ki semmilyen pályázatot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik